Les feines domèstiques semblen un exercici saludable (Pexels/Anete Lusina)

La feina de casa ajuda la gent gran a mantenir la salut física i mental, segons un estudi

Investigadors de Singapur relacionen la intensitat i durada de les feines de la llar amb millors capacitats cognitives i salut física en persones de més de 65 anys

Xavier DuranActualitzat

Les tasques domèstiques afavoreixen que la gent gran conservi les capacitats cognitives i tingui una millor salut general.

Així ho conclou un estudi fet a Singapur. La recerca l'han encapçalat Shuen Yee Lee i Shiou-Liang Wee, de Institut de Tecnologia de Singapur, i s'ha publicat a BMJ Open.

Els autors afirmen que els efectes saludables de l'activitat física practicada com a esbarjo estan ben demostrats, però que no s'ha investigat prou sobre si les tasques domèstiques, com netejar o escombrar, també són positives en aquest sentit.

Per esbrinar-ho, van reclutar 249 persones entre 21 i 64 anys i 240 que en tenien entre 65 i 90. Se'ls va preguntar pel nivell de feines domèstiques que feien i, de manera gens sorprenent, els que més les practicaven eren dones.

Se'ls van sotmetre a proves físiques senzilles, com ara aixecar-se d'una cadira tan de pressa com poguessin. I també se'ls van presentar tests d'atenció i memòria.


Millors resultats com més hores de feina

Els resultats es van relacionar amb si feien feines domèstiques lleugeres o intenses i durant quant de temps. I van observar que el rendiment en proves cognitives era entre un 8 i un 14% superior en la gent de més edat que feia feines intenses una mitjana de 131 minuts per setmana.

També van constatar que els resultats dels tests eren millors en gent gran que feia tasques lleugeres, si bé en aquest cas calia practicar-les més hores, una mitjana de 600 minuts o més. També tenien millor memòria en relació als que només les feien uns 89 minuts a la setmana.

Per als investigadors, les conclusions són clares respecte als beneficis del treball domèstic regular:

"Millora la salut física i mental, mitiga els riscos i els efectes de les malalties cròniques i redueix el perill de caigudes, immobilitat, dependència i mortalitat entre la gent gran."

Curiosament, en el grup de menors de 65 anys no s'obtenien els mateixos resultats i no hi havia tanta necessitat de fer feines domèstiques per preservar les capacitats cognitives. L'explicació, segons els autors, és que aquesta generació té un nivell educatiu més alt i això ja afavoreix que conservin les seves capacitats intel·lectuals.

L'estudi podria ser una forma de convèncer la gent per fer més tasques domèstiques, però alguns experts que no han participat en la recerca hi posen matisos. Així, Gill Livingston, professora de psiquiatria de gent gran a l'University College de Londres, ha declarant al diari The Guardian que el treball és interessant, però que no permet extreure conclusions concretes sobre l'efecte de les feines domèstiques. Simplement confirma que l'exercici és bo i que treure la pols o fregar és una possibilitat més de practicar-lo.

I Charlie Foster, professor d'activitat física i salut pública a la Universitat de Bristol, declarava al mateix diari que les dades s'han obtingut segons les declaracions dels participants sobre el nivell i durada de les seves feines domèstiques, cosa que no sempre és prou fiable.

També apunta que l'estudi no té en compte altres factors que poden afectar els resultats i es mostra irònic:

"Sospito que demanar a la gent que sigui activa fent tasques domèstiques no serà una de les formes com el govern promourà l'activitat física."

A l'espera que altres estudis confirmin els resultats o introdueixin aquests matisos, una conclusió pot ser que fer feines a casa pot ser un exercici tan saludable com d'altres i que, en tot cas, no sembla perjudicial per a la salut.

 

ARXIVAT A:
SalutRecerca científicaSalut Mental
Anar al contingut