Les sis finalistes a la millor imatge de l'any del World Press Photo 2020

Les sis finalistes a la millor imatge de l'any del World Press Photo 2020
Amsterdam

Les sis finalistes a la millor imatge de l'any del World Press Photo 2020

Redacció Actualitzat
TEMA:
Fotografia
Les sis finalistes a la millor imatge de l'any del World Press Photo 2020
Un noi il·luminat amb mòbils recita un poema durant una manifestació a Khartum, al Sudan (Yasuyoshi Chiba/Agence France-Presse)

Les sis fotografies finalistes del principal premi World Press Photo mostren protestes socials a països com el Sudan i Algèria, i també les conseqüències humanes de les guerres i les migracions.

Com cada any, la Fundació World Press Photo ha fet públiques les nominacions del seu concurs, el més prestigiós a què es poden presentar els fotògrafs de premsa.

L'any passat va haver-hi una dona entre els sis nominats al principal premi, el de la millor fotografia de premsa de l'any, però aquest any tots els finalistes són homes.

En concret són l'etíop Mulugeta Ayene, l'algerià Farouk Batiche, el japonès Yasuyoshi Chiba, el polonès Tornek Kaczor, l'irlandès Ivor Prickett i el rus Nikita Teryoshin.

Els premis s'entregaran als guanyadors a mitjans d'abril a Amsterdam, on hi ha la seu de la fundació.

 

El dolor dels familiars de les víctimes del vol d'Ethiopian Airlines ET302

El dolor dels familiars de les víctimes del vol d'Ethiopian Airlines ET302 (Mulugeta Ayene/AP)

La fotografia de Mulugeta Ayene mostra una dona tirant-se terra a la cara: és una familiar d'un dels morts en l'accident aeri d'un Boing 737 MAX estavellat a Etiòpia, el 14 de març del 2019.

Ayene va fotografiar la dona al lloc de l'accident quatre dies després, una imatge que el jurat ha qualificat d'"increïblement poderosa".

 

Xoc amb la policia d'una manifestació contra el govern

Xoc amb la policia a Alger durant una manifestació contra el govern (Farouk Batiche/Deutsche Presse-Agentur)

Els protagonistes de la fotografia de Farouk Batiche són els joves que al maig van protestar contra les polítiques del govern d'Algèria i també els policies que els intenten controlar.

Els membres del jurat l'han escollida perquè consideren que mostra com els joves "es fan càrrec del seu propi futur" i "defensen el que volen".

 

"Veu directa"

Un noi il·luminat amb mòbils recita un poema durant una manifestació a Khartum, al Sudan (Yasuyoshi Chiba/Agence France-Presse)

La fotografia de Yasuyoshi Chiba es centra en un noi que, enmig de les protestes contra el govern del Sudan, recita un poema cridant mentre els seus companys l'il·luminen amb els telèfons mòbils.

El jurat ha destacat que aquesta imatge condensa "l'esdeveniment més important" de l'any en aquella part de l'Àfrica, i amb el qual els joves van aconseguir derrotar un dictador "sense aixecar ni una arma".

 

"Despertar"

El "despertar" d'una noia armènia de la "síndrome de resignació" en un centre de refugiats a Polònia (Tomasz Kaczor/Gazeta Wyborcza)

Una noia de 15 anys i les mans dels seus pares protagonitzen la fotografia de Tomasz Kaczor: acaba de "despertar-se" de l'estat catatònic provocat per l'anomenada "síndrome de resignació" que pateixen alguns refugiats.

Fins llavors l'havien d'alimentar amb un tub i havia d'anar amb cadira de rodes, efectes d'aquesta síndrome identificada a Suècia fa més de 20 anys i que des de llavors s'ha descrit en altres llocs d'Europa i del món.

 

Combatent sirià rep la visita de la seva xicota a l'hospital

Ahmed Ibrahim, kurdosirià de 18 anys, amb la seva xicota, que no vol mirar les seves cremades (Ivor Prickett/New York Times)

En la fotografia d'Ivor Prickett hi ha dos protagonistes: l'Ahmed, membre de les Forces Democràtiques Sirianes, i la seva xicota, que l'ha anat a veure a l'hospital després de patir greus cremades.

Als membres del jurat del World Press Photo els ha impressionat "el llenguatge corporal" de tots dos: ella no vol veure les cremades i és incapaç de mirar-lo, mentre que ell la mira "suplicant una connexió".

Hi veuen una conseqüència "molt humana i molt simple" de la decisió de Donald Trump d'abandonar els kurds a la seva sort a Síria enfront de  l'agressivitat de Turquia.

 

"No és res personal: l'oficina de suport a la guerra"

"No és res personal: l'oficina de suport a la guerra" (Nikita Teryoshin)

La sisena fotografia nominada a millor de l'any, la de Nikita Teryoshin, l'han titulada "No és res personal: l'oficina de suport a la guerra", i mostra un home desant dues bombes en un armari.

És una imatge presa durant la fira d'armament IDEX que es celebra a Abu Dhabi, als Emirats Àrabs Units, i rep més de 100.000 visitants cada any.


Dos aspirants catalans

A més de a la millor fotografia, el World Press Photo atorga premis a moltes categories més, i té, per tant, molts més aspirants a premi.

Alguns d'aquests són catalans: és el cas del periodista barceloní Ricard García Vilanova, que pot guanyar en la categoria Temes d'Actualitat amb una fotografia sobre les manifestacions a l'Irak que han rebut el nom de Revolució Tishreen.Manifestant inconscient durant la Revolució Tishreen

Manifestant inconscient durant la Revolució Tishreen (Ricard García Vilanova)
 

En la fotografia de Ricard García, un manifestant amb mascareta atén un company que ha quedat inconscient pel gas llançat per la policia. Va ser presa a Baghdad el 15 de novembre.

Els manifestants protestaven pel sectarisme del govern de l'Iraq i pel control que en fa el règim de l'Iran. Més de 350 persones van morir en aquestes protestes, segons càlculs de l'ONU.

 

Els efectes de l'huracà Dorian a les Bahames

Voluntaris intentant avançar per una carretera a les Bahames inundada per l'huracà Dorian (Ramon Espinosa/AP)

També és barceloní un altre aspirant a premi, Ramón Espinosa, de l'agència Associated Press, nominat a la categoria Notícies d'Actualitat per aquesta fotografia feta a les Bahames.

S'hi pot veure uns quants voluntaris caminant amb dificultat per una carretera inundada, una imatge que mostra la devastació que va causar l'huracà Dorian el setembre.

ARXIVAT A:
Fotografia
Anar al contingut