Les rígides normes de l'"impeachment" a Trump: ni cafè, ni mòbil, ni parlar al Senat

Xesco ReverterActualitzat

"Escolteu, escolteu. S'ordena a totes les persones guardar silenci sota pena d'empresonament." Així comencen les sessions del judici polític, l'"impeachment", a Donald Trump al Senat dels Estats Units. Les normes que regulen aquest procediment són molt estrictes, semblants a les d'un jurat popular. I aquí el jurat són els 100 senadors, molts dels quals fan mans i mànigues per no avorrir-se.

La màxima sensació de velocitat del dia, els senadors la tenen amb el trenet que agafen cada matí i que connecta l'edifici dels despatxos amb el de l'hemicicle del Senat. Un cop arriben a l'estació, es tracta de parlar tant com es pugui amb la premsa per colar el missatge del dia, perquè un cop dins el ple, els tocarà seure, callar i escoltar durant hores.

Més normes: no hi poden entrar mòbils ni portàtils, només paper i boli. I per beure, tan sols aigua o llet, res de refrescos, tes o cafès. I aquests últims, a més d'un li farien servei, perquè les sessions són molt monòtones: nou hores cada dia, sis dies la setmana.

 

Bill Hennessy, el dibuixant que retrata el que passa a dins del Senat durant l'impeachment
Bill Hennessy, el dibuixant que retrata el que passa a dins del Senat durant l'"impeachment"

Ho sap bé Bill Hennessy, el dibuixant que retrata el que passa a dins. La premsa hi pot entrar, però sense càmeres ni telèfons, i la realització televisiva es limita a dues tristes càmeres frontals. No hi ha manera, doncs, que l'espectador pugui veure què fan durant tantes hores els senadors.

"Al principi tots són als seus llocs, però, a mesura que passen les hores, els senadors s'inquieten, s'aixequen per estirar les cames o van al lavabo. I al final hi ha algunes cadires buides."

I el Bill ha captat senadors fent mots encreuats, xiuxiuejant amb el del costat, fent capcinades, o com aquest, jugant amb un "spinner" de nens amb les mans.

 

Alguns senadors porten spinners per passar l'estona en l'impeachment
Alguns senadors porten "spinners" per passar l'estona en l'"impeachment"

 

El senador republicà Mike Rounds mostra l'spinner amb què s'entretè durant l'impeachment
El senador republicà Mike Rounds mostra l'"spinner" amb què s'entreté durant l'"impeachment" (Reuters/Susan Cornwell)

Les llarguíssimes sessions del judici són, per a la gran majoria, avorrides. No només per als senadors, sinó també per al públic. El primer dia, totes les televisions generalistes ho van retransmetre íntegrament en directe, però l'audiència va desertar en massa i ja no ho fan més.

 

 

No ajuda que el final de la pel·lícula sembla cantat: Trump quedarà absolt i difícilment el judici canviarà l'opinió de cap senador. N'hi ha quatre, a més, que preferirien ser en un altre lloc. És el cas d'Elisabeth Warren i Bernie Sanders, aspirants a la candidatura demòcrata a la presidència, i que no poden fer campanya per les primàries que comencen el 3 de febrer.

Malgrat la monotonia de les sessions, a ningú se li escapa la gravetat del moment i que en la història només hi ha hagut dos judicis més com aquest. D'aquí que cada dia la sessió comenci amb una pregària d'un sacerdot, que en temps de polarització extrema aconsella als senadors que "no permetin que la fatiga o el cinisme posi en risc les amistats que hi ha hagut aquí durant anys".

 

El capitoli dels Estats Units
El capitoli dels Estats Units (Reuters/Erin Scott)
ARXIVAT A:
Trump Estats Units
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut