Les revetlles a la platja i les fogueres recuperen el protagonisme per Sant Joan

Les revetlles a la platja i les fogueres recuperen el protagonisme per Sant Joan

Els bombers han fet més de 700 sortides i el 112 ha rebut més de 5.000 trucades per incidents durant la revetlla, però no n'hi ha hagut cap de greu

RedaccióActualitzat

Catalunya ha viscut aquest dimecres la nit més curta de l'any: després que el Sant Joan del 2020 se celebrés en plena desescalada, aquest any han tornat les fogueres i les revetlles populars en una nit en què petards i focs artificials han recuperat el protagonisme perdut l'any passat per la pandèmia.

Grups de persones, aquesta nit de Sant Joan, a la platja de la Barceloneta
Grups de persones, aquesta nit de Sant Joan, a la platja de la Barceloneta (EFE/Quique García)

La de Sant Joan és una nit de grans celebracions, que molts catalans passen a la platja. A la majoria de municipis costaners del Barcelonès i el Maresme, les platges han obert, tot i que amb més vigilància policial i amb restriccions d'accés. A Barcelona, per exemple, estava prohibit el consum d'alcohol i fer-hi fogueres.

Agents dels Mossos aquest dijous al matí desallotjant les persones que encara hi havia a la platja de la Barceloneta (ACN)

En canvi, les platges de municipis com el Prat, Castelldefels, Gavà, Viladecans, Sitges, Vilanova i la Geltrú, Cubelles o Cunit han tancat.

Tanques impedint l'accés a la platja, aquest dimecres a Sitges (ACN)


Més de 5.100 trucades al 112

El balanç de la nit festiva ha estat força positiu, perquè no hi ha hagut incidents greus relacionats amb la revetlla de Sant Joan.

Fins a les 7 del matí d'aquest dijous, però, el telèfon d'emergències 112 ha rebut 5.167 trucades per 2.535 incidents:

 

Els Bombers de la Generalitat han desplegat 625 efectius, un 176% més que en un dia normal. La del 23 de juny és una nit especialment delicada, per les fogueres i els petards.

Fins a les 8 del matí els Bombers han atès 763 avisos relacionats amb la revetlla, la immensa majoria per apagar incendis de vegetació o bé incendis urbans de contenidors o fogueres.

 

Un dels incidents més destacables ha passat a Terrassa, quan poc abans de les 12 de la nit algú ha avisat que s'estava cremant una fàbrica abandonada de la ronda de Ponent.

Hi han anat quatre dotacions de bombers, que no han tingut gaires problemes per apagar el foc, i cap persona no ha resultat ferida.

 

Per a la revetlla de Sant Joan, el Departament d'Interior havia desplegat 2.030 agents dels Mossos d'Esquadra, dels quals 389 han estat als 67 controls establerts a les carreteres. Els agents de seguretat ciutadana i ordre públic s'han centrat en els llocs on es preveien més aglomeracions i, entre altres funcions, han vetllat pel compliment de les mesures contra la Covid-19.

Ha estat una nit en què han tornat els correfocs i la flama del Canigó, que ha encès moltes fogueres arreu dels Països Catalans. Aquesta flama també ha servit per encendre la foguera a l'abadia de Montserrat:

També hi ha hagut falles en alguns pobles del Pirineu. A Alàs, per exemple, una cinquantena de persones s'han encarregat de portar les falles des de l'ermita de la Mare de Déu de les Peces fins a la plaça Major, on uns 200 veïns n'esperaven l'arribada asseguts, seguint els protocols anti-Covid.

La d'Alàs ha estat la primera baixada que se celebra a l'Alt Urgell a l'època contemporània.

Diverses fallaires, aquesta revetlla de Sant Joan, a la plaça Major d'Alàs
Diverses fallaires, aquesta revetlla de Sant Joan, a la plaça Major d'Alàs (ACN/Albert Lijarcio)

En el context de la pandèmia del coronavirus, el Procicat va recomanar que el Sant Joan d'aquest any se celebrés en grups petits de familiars i amics, amb un màxim de 20 assistents, i evitar les festes multitudinàries. Des d'aquest dilluns, no hi ha límit de persones en les trobades socials.

A Ciutadella, a Menorca, on l'any passat es van suspendre les festes de Sant Joan per la pandèmia, però igualment s'hi van concentrar centenars de persones, en la revetlla d'aquest any s'han repetit les concentracions multitudinàries sense respectar distàncies:

Cues quilomètriques a les carreteres

La tarda de la revetlla, però, ha estat protagonitzada per les llargues cues per sortir de l'àrea metropolitana de Barcelona. Aquest dimecres a la tarda hi ha hagut cues de fins a 20 quilòmetres en alguns punts de les carreteres catalanes.

Les principals retencions han estat a l'AP-7, a l'alçada de Montornès del Vallès en sentit Girona; a la mateixa via, a l'alçada del Papiol cap a Martorell, i també a Castellví de Rosanes. A les rondes de Barcelona també hi ha hagut cues, que han superat els 8 quilòmetres tant a la B-10 com a la B-20.

Cues en tots dos sentits a l'AP-7 a Sant Cugat
Cues en tots dos sentits a l'AP-7 a Sant Cugat (CCMA)

Prop de 200.000 vehicles han sortit de l'àrea metropolitana de Barcelona aquest dimecres a quarts de nou del vespre. Els 195.824 vehicles representen el 37,3% de la previsió de sortides del Servei Català de Trànsit (SCT).

Amb un pont de quatre dies i sense les restriccions de mobilitat establertes amb l'estat d'alarma, el Departament d'Interior treballava amb la hipòtesi d'un flux de vehicles similar al de l'any 2019.

Interior calcula que, entre les tres del migdia d'aquest dimecres i la mateixa hora del dia de Sant Joan, surtin de l'àrea metropolitana 525.000 vehicles. Fins diumenge, Trànsit ha establert un dispositiu especial amb 1.332 controls a les carreteres catalanes, amb la participació de 1.760 efectius.

 

ARXIVAT A:
Sant Joan
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut