Les restes que descansen a la Catedral de Sevilla són les de Cristòfor Colom, segons les anàlisis d'ADN

Les anàlisis d'ADN han desvetllat que les restes mortals de Cristòfor Colom reposen a la Catedral de Sevilla i no a Santo Domingo, com reclamava el país llatinoamericà. Així ho determinen els resultats de les anàlisis que s'han fet dins de la investigació que ha portat a terme el professor de la Universitat de Granada José Antonio Lorente. Per portar a terme aquest estudi, al maig del 2003 es van exhumar les restes del navegant i del seu fill, Hernando, que resposaven a Sevilla, així com les del seu germà, Diego Colón, que estaven enterrades a La Cartuja.

Actualitzat

Es confirma definitivament que les restes que descansen a la Catedral de Sevilla són les de Cristòfor Colom i, per tant, queda descartada la teoria que les restes autèntiques de l'almirall es trobaven a la República Dominicana. Davant d'aquesta evidència científica el responsable de la investigació considera que ja no cal esperar l'anàlisi de les restes que van motivar la incertesa sobre on descansava l'almirall, tot i que ha admès que l'estudi dels ossos que hi ha a Santa Domingo permetria completar la investigació.

En aquest sentit, José Antonio Lorente ha explicat que el seu equip de treball es manté a l'espera, des de fa un any i mig, d'algun tipus de comunicació per part de les autoritats de Santo Domingo per poder analitzar també l'ADN de les restes d'ossos que hi ha al país llatinoamericà i que van motivar la incògnita sobre on descansen les restes del navegant.

Una de les poques certeses sobre la fi de l'almirall i el seu posterior destí és que Colom va morir l'any 1506 a Valladolid i tres anys després les seves restes van ser traslladades fins a La Cartuja de Sevilla. A partir d'aquí el destí del viatger va anar de la República Dominicana a Cuba, fins que van retornar a Sevilla.

Per portar a terme aquest estudi, es van exhumar les restes del navegant i del seu fill, Hernando, que reposaven a Sevilla, així com les del seu germà, Diego Colón, que estaven enterrades a La Cartuja-Pickmann, a la ciutat andalusa.

Així doncs, les investigacions científiques a través de l'ADN desvetllen un dels grans misteris que cobria la figura del viatger: on descansen les seves restes mortals. Amb tot, descobrir l'origen de l'Almirall, si genovès o balear, seguirà sent una de les moltes incògnites que envolten el mític mariner.

Anar al contingut