Nens amb patinet al Serrallo, a Tarragona (ACN/Mar Rovira)
Nens amb patinet al Serrallo, a Tarragona (ACN/Mar Rovira)

Les regions de l'Alt Pirineu-Aran, el Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre passen a la fase 1

El Ministeri tira endavant el pla de desescalada de la Generalitat

Laura GalánActualitzat

A partir de dilluns, les tres regions sanitàries de les Terres de l'Ebre, Camp de Tarragona i l'Alt Pirineu-Aran passaran a la fase 1 de desescalada, com va proposar la Generalitat al Ministeri de Sanitat.

El ministre Salvador Illa ho ha anunciat aquest divendres a la reunió telemàtica amb els representants de les comunitats.

El Ministeri, en canvi, ha rebutjat la petició de la Comunitat de Madrid de passar a la fase 1 de la desescalada dilluns que ve.

Segons Illa, es pot iniciar la segona etapa "gràcies al comportament dels ciutadans" amb un pla "que fem acollint el 83% de les propostes de les CCAA".

"Hem pres les decisions consensuades. Un 51% dels ciutadans espanyols poden passar a fase 1 dilluns."

El ministre de Sanitat han remarcat la importància que en aquesta desescalada haurà de complir la normativa d'higiene per consolidar el control de l'epidèmia del coronavirus.

"Ara és més necessària que mai la disciplina social, la distància interpersonal, el rentat freqüent de les mans, la higiene i l'ús obligatori de mascaretes."

Illa ha dit que la setmana que ve es tornarà a fer una avaluació per veure quines zones poden canviar de fase.

El director de Centre de Coordinació d'Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha dit que els criteris perquè una determinada zona pugui abandonar la fase 0 i passar a la 1 es valoren en conjunt.

Ha explicat que les decisions que s'han pres han provocat "discussions molt intenses" i que han prevalgut els criteris de valoració de la transmissió, de la gravetat dels casos i de la detecció i resposta davant dels contagis.

Però hi ha altres criteris que es detallen en aquest document del Ministeri de Sanitat:

 


Passar a la fase 1 significa que es podran fer reunions, dins i fora de casa, de fins a 10 persones, excloent les vulnerables, les que tinguin simptomatologia o gent gran.

En aquests territoris es permetrà l'ús de cotxe de fins a 9 places per part dels habitants d'un mateix domicili. Ara bé, no es podrà canviar de regió sanitària si no és per anar a treballar o per força major.

També es tornaran a omplir els carrers de terrasses de bars, que podran obrir al 50% de la seva capacitat. I les botigues de menys de 400 metres quadrats podran aixecar la persiana sense que els clients hagin de demanar cita prèvia per anar-hi.

Així mateix, en les 3 regions sanitàries catalanes que avancen en la desescalada podran tornar tots els mercats ambulants, no només els d'alimentació i d'higiene, mantenint la distància de seguretat i al 25% de parades.


La proposta de la conselleria

La consellera de Salut, Alba Vergés, va anunciar dimecres que el pla de desconfinament a Catalunya era possible, però va dir que s'havia de fer de manera segura, consensuada i transparent.

L'informe que es va enviar a Madrid, aprovat pel Procicat, plantejava la desescalada de Catalunya cap a l'anomenada "nova normalitat" a partir de les nou regions sanitàries en què es divideix el territori en termes d'atenció sanitària.

Segons la proposta de la Generalitat, el dia 11 de maig, dilluns que ve, només estan preparades per passar a la fase 1 tres de les nou regions sanitàries que són les que estan en risc baix de rebrot de coronavirus. Es tracta de les Terres de l'Ebre, el Camp de Tarragona i l'Alt Pirineu-Aran, com efectivament acabarà sent.

 


Salut, doncs, es decantava perquè Catalunya es mantingués majoritàriament en la fase 0 del desconfinament per la pandèmia.

Vergés va explicar que la setmana que ve es farà una nova proposta per a les regions amb risc de rebrot moderat, que són Girona, Lleida, Catalunya central i les regions metropolitanes sud i nord.

Només Barcelona ciutat quedarà separada de la resta de les regions amb un risc moderat-alt.

De tota manera, Vergés va afirmar que no hi havia cap regió amb risc epidemiològic elevat, ja que "el virus va a la baixa".

De fet, aquest dijous Ajuntament i Generalitat van expressar la seva voluntat que Barcelona passi a la fase 1 aviat i amb seguretat, sense concretar-ne la possible data.

Per coordinar-se, les dues administracions han creat una oficina conjunta, amb 8 membres de cadascuna, per anar decidint com s'ha d'avançar en la desescalada.

 

 

ARXIVAT A:
SalutCoronavirus Estat d'alarma
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut