Dos treballadors canvien els tancaments d'un habitatge (iStock)

Les reformes d'habitatges pagades sense declarar, objectiu d'Hisenda a les inspeccions

L'Agència Tributària augmentarà els controls sobre les rehabilitacions que es puguin fer a casa per evitar que hi hagi economia submergida

Jordina MolasActualitzat

L'Agència Tributària posarà aquest any el focus en les inspeccions de les rehabilitacions i reformes d'habitatges. Després de la pandèmia, es recuperarà l'activitat inspectora tradicional i tornaran a impulsar les visites i els anomenats "rastrejos" fiscals als sectors i models de negocis que veuen que tenen un risc més alt de tenir economia submergida, entre ells, la construcció immobiliària.

És una de les actuacions del Pla anual de control tributari, on es concreten les mesures del Pla estratègic 2020-23. El secretari d'estat d'Hisenda, Jesús Gascón, ha insistit en una compareixença al Congrés dels Diputats que hi haurà presència al carrer:

"Es fan obres de reforma i rehabilitació i tenir agents tributaris al carrer pendents que les obres es declarin correctament ens sembla que és una línia d'actuació imprescindible, tenint en compte que segueix existint un problema d'economia submergida que hem de combatre."

Prevenció del frau fiscal

L'Agència Tributària posarà especial èmfasi en la reducció del nombre de persones que no declaren l'IRPF, amb campanyes d'avisos. I es farà un nou règim sancionador de cara als contribuents que ja han tingut problemes amb hisenda per impedir que es repeteixin els incompliments en el futur.

Per altra banda, s'està treballant per introduir un canvi normatiu per facilitar que els contribuents que s'hagin equivocat en la seva declaració de renda tinguin un mecanisme més àgil per rectificar la seva autoliquidació.

Pagaments virtuals i criptomonedes

Hisenda també vol fer seguiment dels pagaments virtuals que es fan a través d'entitats que estan a l'estranger i que no estan sotmesos a la normativa espanyola per facilitar informació financera.

Les criptomonedes com a filosofia de vida: per què sedueixen tant?

I volen insistir a comprovar la correcta tributació de les monedes virtuals i es potenciaran les actuacions de localització de criptoactius susceptibles d'embargament. I s'investigarà l'ús de criptomonedes en l'economia digital per controlar que no hi hagi patrimoni fruit d'activitats criminals.

Vigilància dels residents estrangers

Un altre punt d'atenció seran els residents estrangers per evitar el que Gascón ha qualificat de "simulació" de residència fiscal fora de l'estat espanyol per beneficiar-se d'una tributació més favorable. Es farà un control a tots aquells estrangers que resideixen a l'estat espanyol perquè declarin aquí totes les seves rendes i no només les que han generat a Espanya.

 

ARXIVAT A:
Frau fiscalMercat immobiliariAgència Tributària
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut