Les recomanacions dels psicòlegs per fer la cerimònia de dol a casa pel confinament
En aquestes cerimònies es poden utilitzar fotos, espelmes, lectures o poemes (Elizabeth Explores - Unsplash)

Les recomanacions dels psicòlegs per fer la cerimònia de dol a casa pel confinament

El Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya publica una guia amb consells per ajudar les persones a acomiadar el difunt durant la crisi del coronavirus

RedaccióActualitzat

Fer una cerimònia de comiat del difunt a casa en la qual també hi puguin participar altres persones per via telemàtica. Aquesta és una de les recomanacions del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya (COPC).

I és que el confinament i la posposició de les vetlles i funerals mentre duri la crisi sanitària de la Covid-19 fa que les persones no puguin acomiadar-se personalment dels éssers estimats que acaben de morir.

Per aquest motiu, el COPC ha publicat una guia amb recomanacions que van des de l'ingrés del malalt fins al ritual de comiat i el dol, tant el propi com el de la família i les persones properes.
 


Respecte al contacte amb la persona ingressada, el COPC recomana a les famílies posar-se en contacte amb el pacient via telefònica i també per videoconferència perquè el contacte visual permeti acomiadar-se de la persona malalta "de la manera més propera possible".

En el moment de comunicar la mort, el primer que es recomana és adaptar una cerimònia a casa, en la qual participin els membres de la llar i, fins i tot, valorar la possibilitat que altres persones la puguin seguir en directe per telèfon o videoconferència.

Segons el president del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya a Lleida, Jaume Celma, en aquestes cerimònies es pot utilitzar "el que calgui als familiars: fotos, espelmes, lectures i poemes".

En la mateixa línia s'ha expressat Remei Capitan, directora d'Agraïments, empresa especialitzada en l'organització de cerimònies de comiat a la demarcació de Lleida. Segons ha explicat, "els rituals casolans serveixen per acceptar que l'altra persona s'ha mort".

"És un dels moments més importants de la teva vida, perquè marxes i no tornes. I també és important per als que es queden, per acceptar a la llarga aquesta pèrdua, i si el dol l'has fet bé, canvia moltíssim".

Així mateix, el COPC també aconsella convocar les persones properes a una cerimònia que es farà quan hagi passat la situació actual, tot i que, segons Celma, "no serà un enterrament tradicional":

"Hem d'estar preparats; no serà un enterrament tradicional, tot i la frustració que això pugui fer sentir".

La guia del COPC també fa èmfasi en com es comunica una mort a menors. En aquest cas, s'aconsella que siguin els pares o els familiars més propers qui els ho expliqui "al més aviat possible", i utilitzant la paraula mort "sense eufemismes", així com un llenguatge senzill.

Entre altres aspectes, també es remarca la importància de donar l'oportunitat a l'infant de parlar de la persona morta, ajudar-lo a posar-hi les paraules per explicar les seves emocions, i permetre's plorar conjuntament i per separat.

Els psicòlegs també remarquen "la tasca importantíssima", la dels professionals de la salut, com ha posat en valor Capitan:

"Miren d'acompanyar aquella persona fins al final com si fos un familiar, és una labor molt bèstia."

El COPC recorda que el col·legi té un número de telèfon gratuït específic per donar suport a professionals sanitaris.

ARXIVAT A:
Coronavirus
Anar al contingut