Pràctica d'imposició de mans
Totes les teràpies hauran d'intentar demostrar que tenen aval científic

El govern espanyol traurà les pseudoteràpies fora del sistema sanitari

El govern espanyol presenta el Pla per a la Protecció de la Salut enfront de les Pseudoteràpies

RedaccióActualitzat

Expulsar les anomenades pseudoteràpies -les que no tenen base cièntífica- dels centres sanitaris públics o privats i de les universitats per protegir la salut dels ciutadans. Aquest és l'objectiu del Pla per a la Protecció de la Salut enfront de les Pseudoteràpies, presentat aquest dimecres conjuntament per la ministra de Sanitat, María Luisa Carcedo, i el ministre de Ciència, Pedro Duque.

El govern espanyol considera la seva obligació protegir "la salut com a dret bàsic davant de les substàncies, productes, activitats o serveis amb preteses finalitats sanitàries que no tenen evidència ni coneixement científic suficient".

El pla, inclou diverses accions per evitar els riscos que poden suposar aquestes pràctiques sense base científica, però l'executiu espanyol encara no ha concretat quins trataments inclourà en aquesta llista.

Així, facilitarà que els ciutadans tinguin accés a informació veraç i assequible sobre el coneixement científic relacionat amb les pseudoteràpies.

Notícia relacionada: El risc de mort per càncer és superior amb teràpies complementàries, segons un estudi

Per tirar-lo endavant es modificaran diversos reials decrets, com ara el que estableix l'autorització de centres, serveis i establiments sanitaris, tant en els aspectes relatius a evitar l'intrusisme com per impedir que s'autoritzin pseudoteràpies en el registre de centres sanitaris. Així es vol garantir que totes les activitats que es fan als centres sanitaris les duguin a terme professionals amb la titulació oficialment reconeguda.

També es modificaran reials decrets relacionats amb la publicació i promoció comercial de productes, activitats o serveis amb pretesa finalitat sanitària i el que regula la publicitat de medicaments d'ús humà i dels productes sanitaris.

Un altre camp d'actuació són les universitats. El pla preveu incorporar "els principis del coneixement i l'evidència científica en la formació a professionals sanitaris". També vol aclarir quines pràctiques no reuneixen les condicions per ser impartides en graus i màsters de l'àmbit sanitari.

A partir d'ara s'obrirà un procés participatiu amb les comunitats autònomes, col·legis professionals, societats científiques i el moviment associatiu.

Però la voluntat del govern espanyol va més enllà. Aquesta és la primera d'una sèrie de mesures contra les pseudociències, que inclouran un programa de cultura científica.

ARXIVAT A:
CiènciaSalut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut