Les protestes per la visita del rei a Poblet acaben amb un detingut i moments de tensió
Els manifestants han arribat a Poblet fent una marxa des de l'Espluga de Francolí

Les protestes per la visita del rei a Poblet acaben amb un detingut i moments de tensió

Felip VI i Letícia fan una visita llampec d'una hora i mitja al monestir de Poblet, únic punt de la seva estada reduïda a Catalunya

RedaccióActualitzat

Una persona ha estat detinguda, aquest migdia, a l'exterior del monestir de Poblet, durant les protestes contra la presència dels reis d'Espanya. Els Mossos d'Esquadra l'acusen de desordres públics i robatori amb violència.

En algun moment hi ha hagut tensió i alguna càrrega policial contra el mig miler de manifestants que volien tallar els accessos per impedir la visita reial.

Convocats per Òmnium Cultural i l'ANC, i també CDR, amb el lema "Catalunya no té rei", s'havien arribat a Poblet fent una marxa des de l'Espluga de Francolí, a dos quilòmetres de distància.

 

 

S'han trobat un primer cordó policial a 300 metres, on la majoria han quedat aturats. Alguns, però, han aconseguit saltar-se'l i arribar a Poblet a través dels camps de vinyes i han quedat aturats a un centenar de metres del monestir.

Els Mossos sí que han deixat acostar-se fins a Poblet una quinzena de persones que, amb banderes espanyoles i convocades per Vox, han volgut donar la benvinguda als reis.

 

 

Interior ha explicat que la decisió no l'han adoptat els Mossos, sinó els responsables de la seguretat de la Casa del Rei.


L'actuació dels Mossos, qüestionada

L'actuació dels Mossos d'Esquadra ha estat objecte de controvèrsia política.

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha demanat un "informe complet sobre els incidents registrats"  al comissari en cap dels Mossos d'Esquadra, Eduard Sallent.

A més, segons una nota facilitada per Presidència, Torra ha recordat que els Mossos han de "garantir l'exercici de drets fonamentals com el de manifestació o el de lliure expressió".

L'operatiu desplegat a Poblet per la policia catalana també ha estat qüestionada per ERC i per la CUP.

La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha declarat que la formació "està cansada de veure com els Mossos d'Esquadra carreguen contra independentistes que es manifesten pacíficament".

Maria Sirvent, diputada de la CUP, ha demanat al govern que "depuri les responsabilitats pertinents".

 

Els reis, el ministre de Sanitat i la delegada del govern espanyol amb l'abat i el prior de Poblet a la porta del monestir (ACN/Roger Segura)


A banda de fer una detenció, els Mossos han demanat la documentació a dues persones.

Els manifestants han sortit de l'Espluga passades les 10.30 i han arribat a Poblet al cap d'una hora. Allà s'han trobat amb un cordó de seguretat integrat per una vintena de Mossos i una desena de furgons de la Brigada Mòbil.

 

Un cordó policial ha impedit que els manifestants arribessin fins al monestir de Poblet (TV3)


Felip VI i Letícia han arribat a Poblet una hora més tard, a les 12.25, procedents de l'aeroport de Reus, des d'on els han acompanyat el ministre de Sanitat, Salvador Illa, i Teresa Cunillera, delegada del govern espanyol a Catalunya.

A la porta del monestir han estat rebuts per l'abat, Octavi Vila, i el prior, Rafael Barrué.


Visita reduïda i contestada

La Generalitat no ha enviat cap representant a la visita reial, que s'emmarca dins de la gira per tot Espanya després dels mesos de confinament per la Covid-19. De fet, quan se'n va confirmar la data, Torra va escriure una carta a Felip VI recordant-li que s'havia restringit la mobilitat i que calia "evitar desplaçaments innecessaris".

Precisament el rebrot de la malaltia ha obligat a reduir la visita dels reis, que inicialment també havien de visitar Barcelona --per anar al Cercle d'Economia, a la Sagrada Família i al Barcelona Supercomputing Center-- i Figueres.

La previsió inicial que els reis fossin a Figueres ha estat contestada des del territori amb una crema de pneumàtics a les vies de l'AVE que ha interromput la circulació de trens d'alta velocitat entre les estacions de Girona i Figueres-Vilafant i ha obligat a habilitar transports alternatiu per carretera i desviar passatgers als trens regionals.

 

Els reis han visitat els espais més destacats del monestir de Poblet (ACN/Roger Segura)


Mentre els reis visitaven Poblet, els manifestants concentrats a l'exterior es feien sentir amb xiulets i cantant "Bella ciao".


Poblet, "reserva espiritual"

El monestir de Poblet, que acull el panteó reial i l'arxiu de Josep Tarradellas, president de la Generalitat a l'exili i de la resturació de la institució després del franquisme, forma part del Patrimoni de la Humanitat de la Unesco.

Els reis d'Espanya hi han fet una visita llampec d'una hora i mitja i s'han reunit amb la comunitat de l'orde del Císter que hi viu.

Ha estat la primera visita d'aquest any a Catalunya. L'anterior va ser al novembre, amb motiu del lliurament dels premis de la Fundació Princesa de Girona.

Quan ha signat en el llibre d'honor de Poblet, Felip VI hi ha escrit que el monestir allotja "una part important de la nostra reserva espiritual".

ARXIVAT A:
Casa Reial espanyola Felip VI
Anar al contingut