Pere Aragonès, convençut que el govern arribarà a un acord amb la CUP (ACN/Job Vermeulen)
Pere Aragonès, convençut que el govern arribarà a un acord amb la CUP (ACN/Job Vermeulen)

Les noves propostes del govern per seduir la CUP i salvar els pressupostos

El govern es compromet a reduir les ràtios de 25 a 20 alumnes per aula a infantil i primària, i a limitar l'actuació dels Mossos en els desallotjaments

Paula Florit GomilaActualitzat

El govern manté la CUP com a prioritat per aprovar els pressupostos. Per aconseguir que els seus nou diputats s'abstinguin en la primera prova que haurà de passar el projecte, el debat a la totalitat, ha remès un document amb les seves propostes per seduir-los:
 

Reducció de les ràtios a 20 alumnes

El govern planteja posar en marxa una reducció progressiva del nombre d'alumnes per aula als cursos d'Infantil i Primària, per tal de passar de 25 a 20 infants. Es començaria per les aules de P3, que al curs que ve ja tindrien 20 alumnes.

Això passa per crear 493 grups classe nous i incrementar en 56,8 milions d'euros la contractació de personal educatiu, el capítol I dels pressupostos del Departament d'Educació.
 

Gratuïtat de l'ensenyament 0-3 anys

Es planteja que l'educació entre els 0 i els 3 anys sigui gratuïta. Com ja havia anunciat el govern, es començaria el curs que ve amb els infants de P2, amb una dotació pressupostària de 90 milions d'euros.
 

Límit a la BRIMO en els desallotjaments

El govern es compromet a desplegar un nou protocol de treball dels Mossos d'Esquadra per a desallotjaments ordenats per un jutge, reforçant "la capacitat del cos de detectar anticipadament situacions de vulnerabilitat i sota els principis de mínima intervenció i proporcionalitat". 
 

Més diners en polítiques d'habitatge

El compromís és ampliar, entre d'altres, la partida per a l'Agència de l'Habitatge de Catalunya dels 243,4 milions d'euros als 656,1. Això permet ampliar en gran part el pressupost total en polítiques d'habitatge, que arribaria als 749 milions d'euros el 2022. 

El govern també es compromet a ampliar el nombre d'habitatges públics: en vol comprar 1.050 de nous i construir-ne uns 2.000 més.
 

Internalització del 061

S'emplaça el Departament de Salut a elaborar un full de ruta per internalitzar el servei 061 Salut Respon, perquè deixi de ser Ferrovial qui el gestioni.
 

Enfortir els CAP

El govern proposa incorporar "referents de benestar emocional" a tots els equips d'atenció primària, així com reforçar les inversions en tecnologia per potenciar l'atenció telemàtica.
 

La nova energètica pública

Es destinaria mig milió d'euros per dissenyar i desplegar la companyia energètica pública, cosa "que haurà de fer-se durant el primer semestre de l'any que ve".

Pel que fa a Cultura, la proposta que l'executiu ha traslladat a la CUP també inclou una ampliació del pressupost de 85,2 milions d'euros. A més, planteja un pla de xoc contra la pobresa severa, que inclou el compromís de fer arribar la renda garantida de ciutadania a 230.000 persones -ara en són 198.000. 

D'entrada, per la CUP, aquesta proposta "no suposa cap novetat" i té un enfocament "bastant llunyà" de l'acord d'investidura. El diputat Xavier Pellicer, en una entrevista a "El Matí de Catalunya Ràdio", ha detectat "avenços interessants" en educació, però tem una "internacionalització parcial" del 112.

Xavier Pellicer, diputat de la CUP
Xavier Pellicer, diputat de la CUP, afirma que la proposta el govern no suposa cap novetat (ACN/Marta Sierra)

En tot cas, confia que "hi hagi marge per avançar" en les reunions entre les dues parts que es faran abans de les assemblees convocades per la CUP aquest cap de setmana. 

La posició dels cuparies no se sabrà fins dimarts, quan es faran públics els resultats de la consulta a la seva militància. La CUP planteja a les bases una doble pregunta: han de decidir si volen o no presentar esmena a la totalitat o permetre la tramitació dels comptes amb una abstenció.

En cas que optin per tombar-los, hauran de dir si tanquen la porta del tot o si prefereixen seguir la negociació. Si es decanten per l'abstenció, també se'ls planteja si això implica permetre'n l'aprovació definitiva.

Amb tot, el desig del govern és aprovar els pressupostos abans de Nadal. En cas que algun grup els porti al Consell de Garanties Estatutàries, com tot apunta que farà almenys Ciutadans, els comptes no podran rebre la llum verda fins a finals de gener del 2022.

ARXIVAT A:
Pressupostos de la Generalitat CUP
Anar al contingut