Les presons tornen a proposar el tercer grau per als líders independentistes
Els presos independentistes durant el judici al Tribunal Suprem

Les presons tornen a proposar el tercer grau per als líders independentistes

Per al responsable del sistema penitenciari del govern, no hi ha raons legals perquè es denegui el progrés en el règim de reclusió

RedaccióActualitzat

Les presons de Lledoners, Wad-Ras i Puig de les Basses tornen a proposar el tercer grau per als nou presos del procés, després que el Suprem els va tombar aquesta condició al desembre

De moment, es tracta d'una proposta que només serà efectiva si, després, la validen els tècnics del Departament de Justícia. Si finalment se'ls torna a concedir el tercer grau, els nou presos podrien sortir de la presó i tornar-hi a dormir quatre nits a la setmana.

La Fiscalia, però, hi pot tornar a recórrer. I la justícia, tràmit en el qual el Suprem té l'última paraula, haurà de decidir si manté el tercer grau o no.

El secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, Amand Calderó, ho ha anunciat aquest matí en roda de premsa. La decisió de les juntes de tractament, que estan integrades per tècnics de diferents àmbits i pels directors de la presó, ha esgotat el termini màxim de sis mesos que estableix la llei per plantejar la nova proposta.

Segons ha defensat Calderó, "posar el focus en el tractament penitenciari és una equivocació" ja que "el problema és que un tribunal els ha enviat a la presó".
 

"Cap classificació ni resolució de tribunals resoldrà un conflicte polític."


Els presos estan actualment en segon grau i sense les mesures de flexibilització que havien tingut en aplicació de l'article 100.2.
 

No hi ha raons perquè no puguin accedir al tercer grau

Ara els tècnics del Departament de justícia disposen de dos mesos com a màxim per decidir. Calderó ha explicat que es fonamenten en l'article 72.4 de la Llei Orgànica General Penitenciària, concretament, en l'article en què s'hi estableix que "en cap cas no es pot mantenir un intern en un grau inferior quan, per evolució del seu tractament, es faci mereixedor de la seva progressió".

En una nota de premsa, la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima recorda que les juntes de tractament tenen en compte, a l'hora d'emetre recomanacions, l'adaptació i la conducta dels reclusos al centre penitenciari, la condició de la seva família i cercles propers o el temps de condemna que ja ha transcorregut.

Amand Calderó ha posat l'èmfasi en el fet que el Suprem va tombar una proposta de tercer grau avalada per tots els jutges de vigilància penitenciària. "No hi ha cap impediment legal perquè persones condemnades per l'1 d'octubre puguin accedir al tercer grau", ha opinat.

Aquests són els anys de condemna que tenen al davant els presos independentistes, si no hi ha canvis:

 

Els arguments del Suprem

El Suprem va tombar el tercer grau en considerar-lo "prematur". Les interlocutòries destacaven que "l'administració penitenciària no pot distanciar-se dels principis i garanties que informen l'execució de les penes de presó imposades pels tribunals".

Argumentaven que, altrament, "es converteixen en una extravagant tercera instància".

ARXIVAT A:
Judici procés
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut