Ara les portadores duen els paquets amb carretons
Ara les portadores duen els paquets amb carretons
Ceuta

Carretons per alleugerir el pes de les portadores marroquines que entren a Ceuta

Les portadores marroquines que passen per la frontera de Ceuta arriben a carregar paquets de fins a 90 quilos

RedaccióActualitzat

Unes 30.000 persones passen cada dia la frontera de Ceuta des del Marroc. La majoria ho fan per transportar productes, aprofitant que no hi ha duana. La imatge habitual de desenes de dones, carregant a l'esquena enormes paquets de fins a 90 quilos, deixarà de ser-ho. Empresaris locals i autoritats s'han posat d'acord per obligar les transportadores a fer servir carretons amb rodes, amb l'argument que és menys dur i menys perillós.

"És menys esgotador", afirma la Najat, una portadora de mercaderies entre el Marroc i l'enclavament espanyol de Ceuta. Diu que aquest sistema "és millor", especialment "per a les dones que tenen problemes de salut".

La Najat és una mare de dos nens que viu a Tetuan. El seu marit no té feina. Travessa dues vegades per setmana la frontera per tornar unes hores després amb l'esquena doblegada, sota el pes dels grans paquets amb mercaderies. Els entreguen als comerciants locals per una vintena d'euros de mitjana.

 

 

 

L'any passat van morir quatre persones en diverses allaus humanes. Davant d'aquesta situació, les autoritats marroquines i espanyoles han decidit actuar. Des de llavors s'ha instaurat una quota diària d'entrades i una fórmula per alternar els dies d'accés a homes i dones. També hi ha guàrdies de seguretat a la zona comercial, que paguen les autoritats de Ceuta i els venedors.

Però les ONGs qualifiquen les mesures de "rentada d'imatge". Consideren que aquestes mesures no solucionen el fons del problema i són superficials. "Les diverses formes de violència, d'assetjament sexual i explotació, continuaran", assegura Mohamed Benaissa, president de l'Observatori del Nord de Drets Humans, una ONG marroquina.

 

 

ARXIVAT A:
Drets humans
Anar al contingut