Obren les platges de la Costa Brava, el Maresme nord i el Garraf amb aforaments limitats

Poca afluència de banyistes el primer dia de platges obertes a les zones que han entrat en fase 2

Redacció / AgènciesActualitzat

A partir d'aquest dilluns ja es permet el bany recreatiu als municipis que s'estrenen en la fase 2. Fins ara, només ho podien fer els esportistes.

És un pas més en la desescalada a la Costa Brava, al nord del Maresme i al Garraf.

Molta gent esperava el primer bany a la platja autoritzat. A Llafranc, per exemple, se n'han quedat amb les ganes, perquè hi havia meduses, però a Calella de Palafrugell, l'aigua està un pèl freda, però molt neta.

Problemes d'espai, no n'hi ha hagut. De fet, preveuen que no n'hi haurà fins que no hi hagi mobilitat entre regions sanitàries i que arribi el turisme familiar, sobretot de Barcelona amb segona residència.

Rosa Salabert: "És com si se m'obrís el món. A més, amb poca gent que sembla els anys de quan era petita, que hi havia poca gent."

Sílvia Rodríguez: "Quan vam poder sortir i fer una miqueta d'esport i poder venir aquí a les platges, ja va ser "tremendo". A partir d'ara, això ja és bestial."

En aquest municipi del Baix Empordà hi haurà un un reforç de la seguretat i un aforament' limitat i s'han establert diferents punts d'accés a la zona.

Per conèixer l'aforament en cada moment, el consistori informarà en temps real, a través de panells, de l'ocupació de la platja, i, un cop arribi al màxim de l'aforament, es tancarà l'accés.

A l'entrada a les platges hi haurà cartells amb la normativa i amb un indicador de color verd que diu "platja oberta" i que canviarà a color vermell quan sigui "platja tancada" quan s'arribi a l'aforament permès.

No s'establirà control de temps a la sorra i es prioritzarà l'autoregulació entre les persones, llevat que les circumstàncies obliguin a un altre tipus d'intervencions.

Per establir aquest control es comptarà amb agents cívics, que s'incorporaran del 22 de juny al 31 d'agost i que també oferiran tota la informació als usuaris de les platges.

A Palamós, l'Ajuntament permet accedir a les platges per banyar-se i prendre el sol, però assigna 4 metres quadrats de sorra a cada usuari.

Platja de Canadell, a Calella de Palfrugell, aquest dilluns (ACN/Xavier Pi)
Platja del Canadell, a Calella de Palafrugell, aquest dilluns (ACN/Xavier Pi)

A Lloret de Mar han començat aquest dilluns els treballs d'adequació i posada a punt de les platges, que van quedar molt afectades pel pas del Gloria i altres temporals, cosa que obligarà a restringir l'accés a determinades zones de bany.

El consistori preveu instal·lar de forma progressiva els serveis de platja, amb l'objectiu que el 15 de juny estiguin totalment operatius, coincidint amb la possible entrada a la fase 3, que suposarà més llibertat de moviments entre les diferents regions sanitàries.

Al Maresme, el temps no ha acompanyat gaire durant el matí, fins i tot ha arribat a ploure, aquest dilluns.

Des de Canet fins a Malgrat ja es permet el bany i prendre el sol.

Un grup de joves a la platja de Pineda, aquest dilluns (ccma)

La majoria de les platges obren sense més limitacions que els dos metres de distància de seguretat que s'aconsellen.

Però en dos casos sí que es prenen mesures especials. Per exemple, a Calella, la platja es divideix en 12 trams per controlar l'aforament i evitar que, en un sol tram, s'hi acumuli massa gent.

El control es farà amb la mateixa informació que donen els banyistes a través de mòbil i amb les imatges que es prenen des del far de Calella. Quan es vegi que hi ha una zona que està molt plena, el que es farà és indicar-ho amb un cercle vermell en els cartells indicadors. També hi haurà hi haurà un codi QR, amb el qual els usuaris podran consultar quin és el tram que està més buit per poder-hi anar.

A Calella compten tenir-ho tot a punt el pròxim cap de setmana, però l'alcaldessa, Montserrat Candini, assegura que a Calella hi ha espai de sobres.

"Nosaltres tenim una platja de 173.000 metres quadrats de sorra. Això ens dona una magnitud de pràcticament 43.000 persones que poden estar d'una manera perfectament distribuïdes. És evident que aquesta quantitat de gent no es té normalment ni tan sols a les grandíssimes concentracions turístiques."

L'Ajuntament de Pineda de Mar farà servir drons per saber quanta gent hi ha a la platja del municipi (ACN/Norma Vidal)

A Pineda de Mar s'ha provat de comptar la gent amb drons que fan fotografies des de l'aire i donen informació a través d'un algoritme de la densitat que hi ha a cada tram.

Aquest sistema de control de platges es posarà en marxa a partir del 13 de juny.

ARXIVAT A:
Coronavirus DesescaladaEstat d'alarma
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut