Científics confirmen que les pintures més antigues del món són a Màlaga
Les pintures de la cova d'Ardales (EFE)

Les pintures més antigues de la humanitat són a Màlaga i tenen 65.000 anys

Un estudi liderat per la Universitat de Barcelona ha confirmat que les marques vermelloses de la cova d'Ardales van ser pintades per neandertals

Jordi Brescó MontserratActualitzat

A la cova d'Ardales, situada a la província de Màlaga, unes marques vermelloses recobreixen una estalagmita situada al bell mig de l'espai.

Des de fa anys, la comunitat científica s'ha debatut si l'origen d'aquestes marques era humà o si es tractava de dipòsits naturals. Un estudi liderat pel Seminari d'Estudis i Recerques Prehistòriques de la Universitat de Barcelona sembla haver trobat la resposta: les marques són resultat de l'activitat humana i van ser realitzades fa uns 65.000 anys

Aquest descobriment implica dues novetats històriques. En primer lloc, confirma que van ser realitzades per neandertals. En segon lloc, les converteix en les pintures més antigues descobertes fins ara en tot el món. 

Segons els científics, les pintures s'haurien fet amb un pigment a força d'ocre recol·lectat a l'exterior de la cova. La grandària, la localització, la distribució i la morfologia dels cristalls dels residus vermellosos descarta que siguin dipòsits naturals. 

L'estudi també confirma la simbologia de l'estalagmita, situada a l'anomenada "sala de les estrelles". Els neandertals hi haurien accedit en més d'una ocasió per pintar-la i remarcar, així, la seva importància.

Científics confirmen que les pintures més antigues del món són a Màlaga
Investigadors treballant a la cova d'Ardales (Europa Press)


Màlaga supera Indonèsia

Fins avui es creia que les pintures més antigues del món eren a Indonèsia, i dataven de fa 45.500 anys. El descobriment va tenir lloc a principis d'aquest 2021 i va ser liderat per la universitat Griffith, d'Austràlia. 

El descobriment de la cova d'Ardales ha estat publicat en un article a la revista PNAS.

 

 

ARXIVAT A:
Arqueologia
Anar al contingut