La caravana on vivia el detingut pels homicidis de diversos sensesostre
La caravana on vivia el detingut pels homicidis de diversos sensesostre (EFE / Alejandro García)

Les petjades del sospitós d'haver assassinat tres sensesostre

El jutge envia a la presó l'home detingut pels homicidis de tres persones que vivien al carrer

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Fàtima Llambrich

Periodista de TV3. Crònica judicial i policial

@fatimallambrich
Actualitzat

Puja en un vagó dels Ferrocarrils de la Generalitat a l'estació Baixador de Vallvidrera, va en direcció Barcelona. És dilluns 27. L'Àrea d'Investigació Criminal de Barcelona dels Mossos d'Esquadra està en plena investigació de tres homicidis de persones que vivien al carrer en menys d'un mes i mig. Tenen la cara de l'agressor, però no els consta a les bases de dades.

En esta estació hi fa una estada curta, per recollir una barra de ferro de la via que s'amaga a la mànega dreta de la jaqueta. Una càmera de seguretat el grava, perquè a la via no s'hi pot baixar. Però ho fa i torna a pujar al tren. Un mosso fora de servei es fixa en ell quan el veu entrar al vagó. No li fa gràcia la seua actitud, que posteriorment descriu com a erràtica i nerviosa. El vigila.

El que no sap el policia en aquell moment és que l'home té com a estació d'origen Les Planes, que li queda a un quart d'hora llarg de la caravana on viu. Tampoc sap que hores després el detindran per tres homicidis, un acabat de cometre. No li treu l'ull de sobre dins del vagó. A l'estació de Gràcia, que ja és dins de Barcelona ciutat, l'home decideix baixar. I el policia, també; per seguir-lo, a una distància prudencial per no ser descobert. S'adona que a la mà esquerra hi amaga un tornavís. Vaja, que porta dues armes, una a cada mà o a cada braç.

 

El trajecte de tornada cap a casa el fa amb bus, a mitjanit, i encara porta el tornavís a sobre, com quan el detenen a Les Planes, poc després d'arribar. Però abans d'arribar en este punt deixa més rastre.

Ell no ho sap però quan encara era a prop de la caravana, abans d'agafar els Ferrocarrils, uns veïns han trucat al 112 perquè la seua actitud no els agradava. Però ell ha marxat abans que arribés la policia. I ja és a Barcelona, en les que seran les seues últimes hores de llibertat.

Al carrer Rosselló, amb la seua presència, espanta dos veïns que anaven cap a casa. Estes dos persones s'adonen que porta un objecte contundent i li veuen una actitud agressiva. Els agafa por, por que els ataqui -segons expliquen posteriorment als Mossos- i per això entren al portal i pugen cap a casa. Els ha agafat por quan han vist que ha canviat de direcció per anar cap a on eren ells i on també hi havia un jove dormint a terra, a prop del seu portal.

 

El lloc on es va produir l'homicidi del quart sensesostre, aquest dilluns a la nit
El lloc on es va produir l'homicidi del quart sensesostre, aquest dilluns a la nit (EFE / Alejandro García)

 

Els consta que fa dies que hi és, el sensesostre. El jove no s'adona de res. I mentre els veïns arriben al pis, algú el colpeja al cap i no té possibilitat de defensar-se. No han passat ni cinc minuts que els veïns -que esdevindran testimonis- surten al balcó i s'adonen que el jove del portal ha patit una agressió. Truquen al 112 i donen la descripció de l'home que han vist i que ha marxat, i que continua la seua ruta per Barcelona.

D'aquí fins a la detenció ja ha estat explicat. La novetat és que és a la presó, perquè així ho ha decidit el jutge del jutjat d'instrucció 5 de Rubí després de prendre-li declaració per videoconferència aquest dijous al matí i tenint amb compte tota la documentació i els indicis que li han presentat els investigadors dels Mossos d'Esquadra.

La justícia sospita que és un assassí en sèrie. A la presó hi està per tres assassinats. I els Mossos continuen investigant si està vinculat a altres delictes, a Catalunya, arreu de l'estat espanyol o en altres països, com Portugal, on va viure. Durant la declaració no dona una explicació "raonable", segons explica el jutge en la interlocutòria de presó. Negat els fets.

 

Entre la documentació aportada al jutjat, hi ha les imatges de les càmeres de videovigilància de l'Auditori de Barcelona, on hi va haver l'homicidi d'un sensesostre el dia 16 d'abril, poc abans de les quatre de la tarda. I d'una estació de metro. De la motxilla que portava en penjava una peça de roba reflectora de color taronja.

A l'entrada i escorcoll de la caravana hi van trobar una jaqueta reflectora taronja, negra i blanca. I també una gorra roja del Barça, com la que portava la persona que van gravar les càmeres de seguretat quan matava un home que dormia al carrer Casp el dia 18 d'abril.

I altres objectes que hi ha indicis que el jutge i els Mossos vinculen a l'ara detingut, com uns guants negres sense dits o un patinet platejat amb rodes roges. I també han trobat a la caravana, per tant en possessió seua, altres peces de roba amb restes biològiques -presumptament sang- que s'han portat a analitzar per si se'n pot extreure l'ADN i comparar-lo amb el de les víctimes.

 

Una càmera al carrer Casp de Barcelona, on hi va haver un dels homicidis
Una càmera al carrer Casp de Barcelona, on hi va haver un dels homicidis

 

El desplegament d'una cinquantena d'agents de paisà a l'Eixample de Barcelona durant dies va facilitar la detenció. Els investigadors encara no descansen, els queda molta feina per fer, tot i que ja no sota aquella pressió de qui seguia el rastre d'algú a qui havia pogut posar cara i manera de fer, però no nom.

Arrels Fundació demanarà presentar-se com a acusació popular, els Mossos han estat en contacte amb ells des del moment en què van sospitar que hi havia un assassí en sèrie que matava persones que viuen al carrer. Van aconsellar a esta institució que recomanés als sensesostre que no dormissin sols, que s'agrupessin.

A dues de les tres víctimes les coneixien els voluntaris d'Arrels Fundació, que durant les nits contacten amb la gent que viu al carrer. També coneixien l'home que van matar amb arma blanca a mitjans de març, mentre dormia a sobre d'un generador d'electricitat, un lloc preuat entre els que no tenen llar perquè desprèn calor. Els Mossos també investiguen este cas i no descarten que hi hagi indicis per vincular-lo al mateix agressor. Els voluntaris de l'Església Santa Anna també coneixien algunes de les víctimes, perquè hi anaven a buscar l'àpat diari.

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Policial
Anar al contingut