Les petites elèctriques, asfixiades per l'escalada de preus del mercat de l'energia

Petites empreses elèctriques, com Electra Avellana o Bassols Energia, amb un preu fix el kilowatt pactat amb el client, ingressen menys del que els costa ara comprar l'electricitat

L'imparable escalada del preu de la llum des que l'1 de juny va entrar en vigor la nova tarifació elèctrica 2.0TD per a clients domèstics i petits negocis està posant al límit les petites elèctriques locals.

L'encariment de la llum en les subhastes posa contra les cordes les petites, en molts casos locals, elèctriques. A Catalunya hi ha 145 empreses d'aquest tipus. Ara, amb l'encariment de l'energia als mercats majoristes, acaben comprant la llum més cara i no en cobreixen ni els costos.

És el cas de dues petites empreses, Electra Avellana, a Cornellà del Terri, i Bassols Energia, a Olot, que intenten capejar el temporal.

A Cornellà del Terri gairebé tot el poble és client d'Electra Avellana, una empresa centenària que ven la llum a uns 1.500 abonats i que la distribueix a uns 3.500 clients. És una de les companyies elèctriques més petites de les comarques gironines, però amb prou empenta per participar en projectes pioners com la comunitat energètica local.

A Catalunya hi ha 145 empreses elèctriques que estan vivint amb incertesa l'actual escenari energètic
A Catalunya hi ha 145 empreses elèctriques que estan vivint amb incertesa l'actual escenari energètic

Ara, l'alça del preu de la llum al mercat majorista els ha abocat a una situació complicada, ja que estan ingressant menys del que els costa comprar l'electricitat.

Segons explica Maria Figa, gerent d'Electra Avellana, aquesta fluctuació en el preu no es trasllada al consumidor final. I per a una empresa petita, amb menys múscul financer que les grans companyies, això ja té conseqüències.

"Al nostre client no se li trasllada a la factura la variabilitat que hi ha en el preu. Ell té un preu fix. El desajust és aquí: tu estàs pagant igualment els kilowatts a un preu i els ingresses en el preu que tens pactat amb el client. I què suposa? Potser haver de rescindir contractes, o modificar contractes."

Les 145 elèctriques que hi ha ara a Catalunya viuen amb incertesa l'actual escenari energètic, especialment les més petites, com Bassols Energia, una companyia elèctrica garrotxina amb 25.000 clients.

Aquestes petites empreses han de fer equilibris amb factors com els desajustos de l'IVA, ja que compren l'energia al 21% però la cobren al 10% als clients de menys de 10 kilowatts; una diferència que no recuperaran fins d'aquí uns mesos. O amb l'increment dels avals que han de presentar per poder comprar energia.

"El gran problema és l'increment de la tresoreria necessària per fer front des que nosaltres fem la compra de l'energia al mercat fins que els clients acaben pagant les seves factures. I donat que aquests preus s'han multiplicat per cinc, doncs aquesta capacitat de suportar aquestes factures fins que arriben als clients s'ha vist també molt incrementada", diu Miquel Bosch, cap de compra d'energia i nous negocis de Bassols Energia.

Amb tot això, la Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència ja ha alertat que la situació podria provocar la fallida de petites companyies elèctriques.

A més, en aquest escenari de preus alts, les grans companyies aprofiten per fer ofertes i captar clients amb la promesa de rebaixar la factura. Són ofertes temptadores que només es poden permetre les grans elèctriques i amb les quals pretenen recuperar el mercat que els havien anat guanyant les petites comercialitzadores els últims anys.

Les grans companyies aprofiten per fer ofertes i captar clients amb la promesa de rebaixar la factura
Les grans companyies aprofiten per fer ofertes i captar clients amb la promesa de rebaixar la factura
ARXIVAT A:
EnergiaConsumEconomia de butxacaCrisi climàticaEmpresa
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut