Les persones vacunades poden anar sense mascareta, també en interiors, als Estats Units
Persones, amb mascareta i sense mascareta, passejant per Times Square, a Nova York (Reuters/Eduardo Muñoz)

Les persones vacunades poden anar sense mascareta, també en interiors, als Estats Units

El Centre de Control i Prevenció de Malalties publica noves recomanacions, que alguns celebren i altres acusen de generar confusió

RedaccióActualitzat

Als Estats Units, les persones completament vacunades no cal que duguin mascareta a l'exterior, i també poden prescindir-ne a la majoria d'interiors.

Ho diu l'última guia publicada pel Centre de Control i Prevenció de Malalties (CDC) d'aquest país, que també estableix que les persones immunitzades no han de mantenir la distància de seguretat, en general.

Sí que recomana, en canvi, mantenir l'ús de la mascareta en hospitals i consultes mèdiques, i també en avions i trens i llocs amb molta gent com ara aeroports o intercanviadors de mitjans de transport.

La directora del CDC, Rochelle Walensky, explica que les noves recomanacions "segueixen la ciència" i les basa en la caiguda de casos, l'eficàcia de les vacunes contra les noves variants i també l'ampliació de la vacunació a la població més jove.

"En les dues últimes setmanes hem vist noves dades que mostren que les vacunes funcionen en la vida real, fan front a les variants i les persones vacunades tenen menys probabilitats de transmetre el virus."


Biden es treu la mascareta

Aquest mateix dijous, coincidint amb la publicació d'aquesta actualització de les recomanacions del CDC, el president dels Estats Units, Joe Biden, s'ha tret la mascareta en una compareixença davant dels mitjans.

 

El president dels Estats Units, Joe Biden, somriu durant una compareixença davant la premsa sense mascareta (Reuters/Kevin Lamarque)


"Penso que és una gran fita, un gran dia", ha dit. I ha afegit, abans de somriure breument ell mateix:

"Si estàs completament vacunat i et pots treure la mascareta t'has guanyat el dret a fer una cosa per la qual els nord-americans som coneguts arreu del món: saludar amb un somriure."

Diversos responsables de salut i també diversos polítics, que acusaven el CDC de ser massa conservador amb les seves recomanacions, han celebrat aquesta actualització, que consideren necessària, amb l'argument que "les persones que estan vacunades necessiten una recompensa", que és poder recuperar la normalitat prèvia a la pandèmia.

No tothom està satisfet, però. El sindicat UFCW, que represtenta 1,3 milions de treballadors de botigue d'alimentació, considera que les noves recomanacions generen confusió i no tenen en compte com impactarà en els treballadors essencials que estan exposats a persones que no estan vacunades i es neguen a portar mascareta.

L'Associació de Líders de la Indústria Minorista també considera que genera confusió, perquè no té en compte les recomanacions estatals i locals vigents, que en molts casos encara obliguen a dur mascareta en els comerços.


Comença la vacunació als adolescents

Aquest dijous, d'altra banda, els Estats Units han començat la vacunació d'adolescents, menors d'entre 12 i 15 anys.

Per promoure-la, la primera dama, Jill Biden, i l'actriu Jennifer Garner han visitat un centre de vacunació de Charleston, a Virgínia Occidental, d'on és Garner, habilitat en un institut de secundària.

 

Jill Biden, primera dama dels EUA, i l'actriu Jennifer Garner promouen la vacunació dels adolescents a Charleston (Reuters/Oliver Contreras)


Biden i Garner han celebrat, a més, les noves recomanacions del CDC passejant per Charleston sense portar mascareta.


Hamburgueses i patates per vacunar-se

A Nova York, d'altra banda, l'alcalde, Bill de Blasio, ha presentat una campanya per animar la població a vacunar-se: a canvi, els ofereix un val per obtenir una hamburguesa i unes patates fregides en una cadena de menjar ràpid.

 

Com si es tractés d'un anunci, De Blasio s'ha menjat unes patates davant la càmera i després de fer una queixalada a una hamburguesa ha exclamat: "Mmm, vacunació!"


117 milions d'immunitzats

Ara per ara, 154 milions de persones, gairebé la meitat de la població dels Estats Units, han rebut almenys una dosi de la vacuna, segons el CDC.

Les persones immunitzades amb la pauta completa ja són 117,6 milions, aproximadament una de cada tres.

L'altra cara de la moneda és que també hi ha força indecisos, als quals s'intenta convèncer de les bondats de la vacunació.

 

Sasha DeGood, de 12 anys, agafa la mà de la seva mare, Nancy Solomon, mentre és vacunada a Los Angeles - REUTERS Lucy Nicholson (Reuters/Lucy Nicholson)


Biden s'ha proposat que el 4 de juliol, el Dia de la Independència, el 70% dels adults hagin rebut almenys una dosi i ja estiguin immunitzats 160 milions de persones.

Els Estats Units són el país amb més morts notificades per Covid-19, que hi ha causat, oficialment, més de 584.000 víctimes mortals.

D'altra banda, són el segon país del món on vacunen els menors d'entre 12 i 16 anys, després que el Canadà ho autoritzés recentment.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19DesescaladaEstats UnitsJoe Biden
Anar al contingut