Les persones de 50 a 59 anys es començaran a vacunar aquest mes, segons Salut

La consellera Alba Vergés assegura que al maig el 80% de la població de 60 a 79 anys haurà rebut la primera dosi

RedaccióActualitzat

El Departament de Salut treballa amb l'horitzó de vacunar la població de 50 a 59 anys a partir de mitjans de maig. Ho ha dit la consellera de Salut, Alba Vergés, en una entrevista a "El suplement" de Catalunya Ràdio.

"Ens interessa especialment aquesta franja, tenim ingressats a les UCI pacients de menys de 55 anys", ha avisat. A més, Vergés assegura que al maig s'haurà cobert el 80% de la població de 60 a 79 anys amb la primera dosi de la vacuna.

"De ben segur que aquest mes de maig ja comencem aquesta franja [de 50 a 59 anys]. A partir del 9 de maig haurem cobert el 80% dels de 60 a 79 anys. Això vol dir que, de mica en mica, pots començar altres franges."

L'arribada de noves dosis ha permès fer una accelerada en la campanya de vacunació: aquest cap de setmana s'han habilitat fins a 24 punts de vacunació, fora dels centres d'atenció primària, a tot el territori català.

Aquest mes arribaran el doble de les dosis que s'han rebut en les darreres setmanes. La consellera de Salut ha concretat que aquest divendres en van rebre 250.000 d'AstraZeneca, i cada setmana n'arribaran 270.000 de Pfizer/BioNTech i Moderna.

No obstant això, aquest divendres la Comissió de Salut Pública ha decidit ajornar la decisió sobre l'administració de la segona dosi d'AstraZeneca.

A dia d'avui, 1.871.109 persones han rebut la primera dosi i 819.502 la segona a Catalunya, segons les darreres dades de Salut. Això representa un 23,9% i un 10,5% de la població catalana, respectivament.

Reclama que no hi hagi límit d'edat

La consellera de Salut, però, ha lamentat que la disponibilitat de les dosis s'hagi de planificar en qüestió de dies.

Ha fet referència als "passos enrere" que s'han fet amb l'administració d'AstraZeneca, que ara s'ha aturat per a les persones de menys de 60 anys i s'han deixat d'administrar les segones dosis, a l'espera dels resultats d'un estudi.

"Nosaltres defensàvem que no hi hagués limitació d'edat, no hi havia cap evidència que ho sustentés, prioritzant evidentment les franges més grans. No ens mereixíem aquest desgavell."

Vials de la vacuna de Janssen arribant a Barcelona (Departament de Salut)

Pel que fa a obrir la campanya a la població general, en lloc de per franges d'edat, Vergés ha volgut mostrar cautela: "Seria una molt bona perspectiva, però si crides un volum de gent molt gran i les dosis no arriben, dones la sensació equivocada."

Confia que el sistema de distribució de vacunes pactat des de la Comissió Europea compleixi amb "els compromisos" i el 70% de la població hagi rebut almenys una dosi aquest estiu. "Nosaltres ens hem preparat per posar-les, tenim el país a punt, gràcies als equips d'atenció primària."

També considera prioritari fer una bona campanya amb els joves: "Necessitem que es vacunin quan arribi el moment, malgrat que el risc que perceben de la Covid no és el mateix."

L'estratègia de la segona dosi

Salut és partidària del criteri de l'EMA, que autoritza completar la pauta amb AstraZeneca. "Cal prendre una decisió, la gent vol la segona dosi i ho tenim aturat", ha avisat Vergés.

"Vull tranquil·litzar la població, les quatre setmanes que s'ha donat l'Estat entren dins dels termes de seguretat de la vacuna. La vacunació no s'atura."

La consellera de Salut continua reclamant que no hi ha d'haver limitacions d'edat en l'administració dels fàrmacs. "Ens podem trobar en una situació absurda, que rebem vacunes i no les puguem posar. De totes maneres, la vacuna de la qual tindrem més unitats serà la de Pfizer."

La consellera Alba Vergés, visitant el Palau d'Esports de Tarragona aquest divendres (ACN / Eloi Tost)

Toc de queda

Vergés ha tornat a posar sobre la taula que l'Estat ha de garantir eines jurídiques, "les més robustes possibles", per si la situació epidemiològica requereix restringir la mobilitat de la població. "Ens estem preparant per tenir les eines, que no vol dir utilitzar-les sempre si no quan calgui, per controlar l'epidèmia".

Sobre l'allargament del toc de queda, la consellera de Salut ha dit que durant aquests dies n'avaluaran la necessitat i els termes. Tampoc ha aclarit si es prolongarà més enllà de l'estiu: "Soc molt cauta, hi pot haver variables externes que no controlem", tot i que ha posat en valor que amb el nivell de vacunació actual s'han reduït la transmissió, les hospitalitzacions i la mortalitat.

En aquest sentit, confia que els tribunals no hi posin entrebancs perquè seran decisions motivades per l'epidèmia. "Si nosaltres, des del punt de vista tècnic, diem que és necessari, no hauríem de trobar entrebancs, com ha passat en alguna ocasió".

Per últim, la consellera de Salut ha valorat les negociacions per formar un nou govern a la Generalitat de Catalunya. Tot i no confirmar si personalment continuarà al capdavant de la conselleria, ha dit que el seu equip ha de continuar el projecte per al departament.

"L'hem desenvolupat durant molt de temps i ens hem centrat en la pandèmia. La ciutadania necessita que tirem endavant el que hem engegat, l'enfortiment de l'atenció primària i l'atenció a la salut mental, més necessària que mai. Són aquests canvis que la pandèmia ens ha obligat a accelerar."

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Toc de queda
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut