Reacció d'un manifestant al finalitzar la declaració de Carles Puigdemont a la Plaça de Sant Jaume, 26 d'octubre de 2017 (horitzontal)
Reacció d'un manifestant al finalitzar la declaració de Carles Puigdemont a la Plaça de Sant Jaume, 26 d'octubre de 2017 (horitzontal)

Les persones concentrades a Sant Jaume respiren alleujades després que Puigdemont no hagi convocat eleccions

ACN Barcelona.-Les desenes de persones que s'han concentrat a la plaça de Sant Jaume han respirat alleujades quan el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha comparegut aquest dijous a la tarda i finalment no ha convocat eleccions, després d'hores d'incertesa i en què l'opció dels comicis semblava que s'havia imposat. Han estat uns minuts en què la plaça ha emmudit per escoltar el que Puigdemont havia d'anunciar; grups de persones s'han arremolinat al voltant de telèfons i auriculars. Al final, alguns aplaudiments, tot i que poc eufòrics, i crits d''independència'. "Sóc de Monistrol de Calders i he baixat a Barcelona com a protesta quan he escoltat que hi hauria eleccions. Ara sembla que sí que podríem tenir independència avui o demà, però tot i així encara no les tinc totes", ha expressat Bernat. Ara bé, molts dels concentrats també s'han mostrat una mica decebuts perquè Puigdemont no ha enfilat la via directa cap a la declaració de la independència.

Molts dels concentrats eren estudiants que havien participat a la manifestació d'aquest dijous al migdia i que s'ha acabat a la plaça de Sant Jaume per seguir una compareixença de Puigdemont que inicialment estava prevista pel migdia i que s'ha anat retardant fins a suspendre's. Els estudiants s'han quedat a la plaça a l'hora de dinar i, mentre alguns han aprofitat per repassar els apunts -aquest era el cas de dos alumnes de segon de batxillerat-, altres s'han entretingut jugant a cartes o a 'El poble s'adorm'. Quan Puigdemont ha sortit, eren prop d'un miler les persones concentrades, segons la Guàrdia Urbana de Barcelona. El silenci s'ha instal·lat davant el Palau de la Generalitat a les 5 de la tarda per poder sentir a través dels auriculars dels telèfons mòbils les paraules de Puigdemont. Durant el discurs, alguns aplaudiments, sobretot quan s'ha dissipat l'opció d'unes eleccions però, també, moltes cares llargues. Alguns s'esperaven més i per això quan el president de la Generalitat ha acabat el discurs, algunes persones han decidit dirigir-se cap al Parlament de Catalunya, els accessos del qual estan tancats pels Mossos d'Esquadra. Reaccions de persones concentrades"Hauria d'haver declarat la independència, perquè aplicaran el 155 igualment, encara que convoqui eleccions. Tot i això, estic amb Puigdemont. Ara, al Parlament i a donar suport a Puigdemont", ha afirmat Àlex, un dels joves que ha seguit la compareixença des de la plaça de Sant Jaume. "Les notícies ens deien que segurament hi hauria eleccions, finalment no ha estat així. Ara hem d'escoltar i esperar què diu el Parlament", ha assenyalat Fredy, que ha destacat que el dia ha estat "tranquil" i "pacífic" i que s'ha de continuar en aquest camí d'actuar "amb seny". Clàudia ha reconegut que esperava que Puigdemont declarés la independència, però ha dit que encara hi té esperances. "Hem d'estar tranquils i esperar què passa", ha afegit la jove. Bernat ha explicat que aquest dijous al matí ha "desconfiat molt" de Puigdemont. "Baixava a Barcelona com a protesta i quan he arribat he vist que hi podia haver un gir en els esdeveniments", ha ressaltat Bernat, amb el dubte de si Puigdemont no tenia previst convocar eleccions o si ha estat l'actitud del PP el que l'ha fet decidir. "Si tenia intenció de pactar amb el PP és un gest que l'honora molt poc com a president després que l'1 d'octubre ens partíssim la cara perquè pogués tenir un mandat per proclamar la república", ha reblat aquest jove. L'Eugeni ha dit que la compareixença era "molt esperada" i creu que el president de la Generalitat "reté informació, no pot dir tot el que pensa, esgota totes les possibilitats per fer un gest seriós". "Fa tot el que pot però han demostrat que no volen parlar de res i que volen imposar el que fa mesos i anys que tenen ganes de fer", ha assenyalat, per afegir: "Aprofiten que tenen el dinar a la taula per menjar-se'l".

Anar al contingut