Barcelona

Les persones amb VIH tenen osteoporosi pel virus, no pas per la medicació

Un estudi de l'Hospital del Mar demostra que els problemes ossis dels pacients de VIH no provenen del tractament antiretroviral

RedaccióActualitzat

Un estudi de l'Hospital del Mar de Barcelona demostra per primera vegada que la causa dels problemes d'osteoporosi i fractures òssies en pacients amb VIH és el procés inflamatori per la presència del virus. Al contrari del que es pensava fins ara, l'estudi mèdic defensa que no són efectes del tractament antiretroviral.

 

L'Hospital del Mar ha seguit l'evolució d'una vintena de pacients amb VIH


Els especialistes de l'Hospital del Mar consideren demostrada la "disminució de la densitat mineral òssia amb risc de fractures" relacionada amb la inflamació que provoca la infecció crònica del VIH. Robert Güerri, metge adjunt del Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital del Mar, és el principal autor de l'estudi:

 

   "Els pacients, gràcies a l'antiretroviral, han allargat la seva esperança de vida però alguns han desenvolupat d'altres patologies associades a la medicació que prenen, com problemes cardiovasculars, renals o als ossos."

 

Els malalts de VIH tenen tres vegades més possibilitats de trencar-se un os
 

La investigació ha comprovat l'evolució de la salut òssia de 20 pacients amb VIH durant un any de tractament i s'ha comparat amb la de persones sanes. Les persones infectades amb el VIH tenen tres vegades més risc de trencar-se un os que la resta i sis vegades més en el cas del maluc. Són fractures pròpies de la gent gran, que els malalts pateixen abans i es recuperen més lentament.

 

"Moltes seqüeles. El 30% de les persones que pateixen una fractura de maluc no arribaran a recuperar la seva situació funcional prèvia."

 

Entre les conclusions, els investigadors també indiquen una altra possible teràpia per evitar els problemes ossis sense haver de canviar el tractament amb antiretrovirals.
 

"És una infecció seriosa, que afortunadament tenim eines suficients per controlar i evitar que la pròpia infecció segueixi el seu curs, però això no és gratuït. Si t'infectes, tens més possibilitats de desenvolupar aquestes malalties de forma més precoç i més greu."

 

El seguiment s'ha fet a través de mesurar la qualitat de l'os de manera continuada

 

El resultat de l'estudi ha estat possible gràcies a un protocol desenvolupat per l'Hospital del Mar i una tècnica de mesurament de la qualitat de l'os dissenyada per la Johns Hopkins University dels Estats Units. El resultat ha estat publicat a la revista mèdica internacional "Journal of Antimicrobial Chemotherapy".

ARXIVAT A:
SalutCiènciaSida
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut