Usuaris al pati de la residència Verge de Ribera de la Pobla de Segur, el maig de 2020
Usuaris al pati de la residència Verge de Ribera de la Pobla de Segur, el maig de 2020 (ACN/Marta Lluvich)

Les persones amb demència que es contagien de Covid tenen un risc més alt de morir

La mortalitat a les residències de gent gran va ser del 21% durant la primera onada, segons un estudi amb dades de 80 centres catalans

Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

La combinació de Covid amb una malaltia prèvia de demència té un dels riscos més alts de mort. Si s'hi afegeix que algunes persones s'han d'alimentar per l'estómac perquè no poden fer-ho per via oral, llavors el resultat és letal.

Ho diu un estudi sobre el comportament del virus en residències de gent gran, el més gran d'Europa en aquest àmbit, liderat per investigadors del Vall d'Hebron en cooperació amb l'Associació Catalana de Recursos Assistencials.

L'han fet a partir de dades de 2.000 residents de 80 centres catalans en la primera onada de la pandèmia, de març a maig del 2020, i s'ha publicat a la revista PlosOne.

L'estudi assenyala quins símptomes i quina patologia de base poden fer predir una mala evolució de la malaltia. "L'astènia, el cansament, el rendir-se, el negar-se a menjar era un símptoma molt potent que aquell cas aniria molt malament", afirma Benito Almirante, un dels responsables de l'estudi.

Si bé en la societat en general la majoria dels menors de 50 anys són pràcticament asimptomàtics, per a la gent gran de les residències, la situació és ben diferent: el 70% presenten símptomes, segons Almirante.

"La gent molt gran, dependent, amb fragilitat biològica, pateix més la malaltia que els adults. És més, fins al 70% de les persones infectades presentaven algun tipus de simptomatologia."

Els símptomes principals de la malaltia en la gent gran són la febre i la dificultat per respirar. Gran part dels pacients van presentar durant 9 dies, i a vegades simultàniament, febre, dificultats per respirar, tos seca, astènia i diarrea.


9.000 morts des de l'inici de la pandèmia

La mortalitat acumulada en les residències durant la primera onada va ser del 21,75%. Des que va començar la pandèmia han mort 9.000 persones a les residències catalanes.

Els mesos més durs, de març a maig de l'any passat, la incidència de la malaltia va ser del 28%. Les dades acumulades demostren que els casos asimptomàtics i amb pocs símptomes contribueixen fortament a transmetre el virus.

L'estudi també determina que la dimensió de les instal·lacions de les residències no condiciona la gravetat de la malaltia. Té més a veure amb activitats de prevenció, en formació del personal i d'EPIs, que no amb les característiques pròpies dels centres, afirmen els investigadors.

El repte de la variant delta

Si bé el fet que pràcticament totes les persones residents estan vacunades dona tranquil·litat, l'expansió de la variant delta planteja un repte, com explica Almirante:

"Mantenir aquesta bombolla suau de protecció a les residències que ens permeti que la vida de la comunitat continuï amb els màxims nivells de normalitat, però prenent una sèrie de mesures de prudència que ens assegurin que el virus no hi entrarà."

Residències de gent gran amb casos de Covid i sense

Actualment, el 10% de centres residencials a Catalunya tenen casos actius de Covid no controlats i no permeten visites. Fa dues setmanes hi havia 44 centres en aquesta situació i ara ja en són 101.

Un altre 20% de residències tenen casos positius però en brots controlats i es garanteix l'aïllament dels contagiats. Són 205 centres. La resta, un 70%, no presenten casos.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Residències gent gran Covid-19
Anar al contingut