L'edifici on suposadament hi ha la seu d'Archegos Capital, a Nova York (Reuters / Carlo Allegri)
L'edifici on suposadament hi ha la seu d'Archegos Capital, a Nova York (Reuters / Carlo Allegri)

Les pèrdues d'un inversor desconegut fan trontollar Wall Street

La fallida d'Archegos Capital deixa una pila de pèrdues per a grans bancs com Nomura o Credit Suisse, en uns fets que semblen el guió d'una pel·lícula de taurons financers

Actualitzat

Wall Street ha viscut aquesta setmana un moviment sísmic que a molts els ha fet recordar el terratrèmol de Lehman Brothers que va desencadenar la crisi financera de 2008. Podria ser el guió d'una pel·lícula de taurons financers com el Jordan Belfort d'"El llop de Wall Street" o el Gordon Gekko de "Wall Street". Però és una història que acaba de passar i el tauró en qüestió era, fins ara, un desconegut.

Bill Hwang tenia una fortuna estimada de 10.000 milions de dòlars, segons Bloomberg. Però era una fortuna estimada, mal confirmada: al mercat invertia com si en tingués 50.000, cinc vegades més. S'endeutava gràcies als bancs que l'hi permetien, a través del seu fons, invertir cinc vegades més del que teòricament tenia.

 

Bill Hwang, responsable del fons d'inversió Archegos Capital
Bill Hwang, responsable del fons d'inversió Archegos Capital

 

Tot i estar perseguit per frau, Hwang tenia barra lliure de grans bancs com Nomura, Crédit Suisse o Goldman Sachs. Ara, ho ha perdut tot. El seu fons, Archegos Capital, utilitzava instruments opacs que esquiven molts controls. D'aquesta manera, va aconseguir tenir, de manera gairebé invisible, grans participacions de moltes companyies.

 

 

Quan, aquesta setmana, aquestes mateixes companyies van desplomar-se a borsa es van encendre les alarmes dels bancs que li donaven barra lliure. Van demanar-li proves de la seva solvència, que injectés diners, però no va respondre.

Una vegada més, els controls han fallat. I això ha deixat una pila de pèrdues per a bancs com Nomura o Credit Suisse. Ni venent a la desesperada i a un preu baix les accions d'aquelles empreses han pogut cobrir les pèrdues.

 

Un rètol de Wall Street, prop de la borsa de Nova York
Un rètol de Wall Street, prop de la borsa de Nova York (Reuters / Brendan McDermid)

 

Aquesta aposta fallida que ha fet ressuscitar els fantasmes de la fallida de Lehman Brothers torna a recordar els perills d'una economia hiperfinanceritzada que es mou a base de deute i instruments opacs.

 

 

ARXIVAT A:
Borsa
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut