La intenció del govern espanyol és que les pensions pugin per sobre de l'IPC
La intenció del govern espanyol és que les pensions pugin per sobre de l'IPC (iStock)

Les pensions mínimes pujaran un 22% fins al 2027

El govern espanyol i els sindicats han firmat un acord per reformar les pensions, que aquest dijous ha d'aprovar un consell de ministres extraordinari

RedaccióActualitzat

A Madrid, un Consell de Ministres extraordinari aprovarà aquest dijous la reforma de les pensions. Aquest dimecres a la tarda, el ministre José Luis Escrivá ha presentat als grups parlamentaris del Pacte de Toledo, al Congrés, l'acord que ha tancat amb CCOO i la UGT, però sense el suport dels empresaris. Escrivá ha fet un càlcul sobre com afectarà les pensions mínimes.

Entre el 2024 i el 2027 pujaran al voltant d'un 22%, per sobre de la inflació, per garantir la seva suficiència.

Segons els càlculs, això es traduirà, en el cas d'una pensió mínima contributiva amb un cònjuge a càrrec, passar de 966,20 euros al mes a uns 1.178

La reforma estableix que en aquest cas la pensió mínima contributiva amb un cònjuge a càrrec ha d'assolir el 60% de renda mitjana d'una llar de dos adults, que suposarà uns 16.500 euros anuals en 14 pagues el 2027.

En el cas de la pensió mínima no contributiva haurà de situar-se en el 75% del llindar de pobresa individual, que el 2027 serà prop de 8.300 euros anuals, uns 592 euros al mes, davant els 457,3 actuals.

Canvis a la vista les pensions

Aquest és un dels punts que recull la reforma de les pensions, que un cop aprovada pel Consell de Ministres, quedarà condicionada a alguns retocs, dels socis parlamentaris del govern: ERC, PNB i Bildu.

El ministre Escrivá ha explicat que és un canvi radical i estructural per modernitzar el sistema de pensions, centrat en els ingressos del sistema per poder garantir la seva sostenibilitat.   

Una de les principals claus de l'acord, entre el govern espanyol i els dos principals sindicats, i que té l'aval de Brussel·les, és el reforç dels ingressos de la Seguretat Social a través de les cotitzacions socials, un dels motius pels quals la patronal CEOE no ha firmat el pacte.

El decret que aprovarà demà el Consell de Ministres l'ha de convalidar el Congrés i es tramitarà com un projecte de llei, cosa que permet canvis.

ARXIVAT A:
Economia de butxacaPensions
Anar al contingut