Els doctors Xavier Muñoz i Maria Jesús Cruz (VHIR)

Les partícules emeses pels motors dièsel poden provocar asma en els nens

És la conclusió d'un estudi liderat pel Vall d'Hebron Institut de Recerca

Xavier DuranActualitzat

Les partícules emeses pels motors dièsel no només agreugen l'asma, sinó que poden provocar-lo. Així ho afirma un estudi liderat pel grup de recerca en Pneumologia del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR). La recerca s'ha publicat a la revista "Science of the Total Environment".

La possibilitat que les partícules dièsel produeixin asma és objecte de debat a la comunitat científica des de fa temps. Els investigadors del VHIR han fet una revisió d'entre 130 i 150 articles científics sobre el paper de les partícules dièsel en el desenvolupament de l'asma. I han arribat a la conclusió que hi ha evidències tant a nivell epidemiològic com a nivell molecular que la contaminació no només agreuja l'asma sinó que la pot causar. Així ho explica María Jesús Cruz, co-cap del grup de recerca en Pneumologia del VHIR:

"La literatura mèdica és bastant concloent en els estudis realitzats en població infantil, en els quals s'ha vist que el fet de viure durant la infància en zones amb alts nivells de contaminació per partícules dièsel es relaciona amb un augment en la prevalença d'asma en l'edat adulta".

Això darrer pot ser degut al fet que el sistema immunològic i els pulmons dels nens es va formant en un entorn amb contaminació ambiental.

No tan clar en adults

En canvi, tot i que se sospita que existeix, és més difícil demostrar la relació entre l'exposició prenatal a les partícules dièsel i el desenvolupament de l'asma. I tampoc està clar en el cas dels adults, com explica Xavier Muñoz, investigador principal del grup de recerca en Pneumologia del VHIR i metge adjunt al Servei de Pneumologia de Vall d'Hebron:

"En adults, tampoc hi ha una evidència clara, probablement a causa de l'heterogeneïtat dels estudis, ja que hi ha molts altres factors genètics i comorbiditats que influeixen".

A diferència d'altres articles de revisió més centrats en l'agreujament de la patologia, els investigadors del VHIR es van centrar en la causa. Van estudiar si a nivell molecular també es podia explicar com les partícules dièsel poden desencadenar l'asma.
 

 


Els doctors Xavier Muñoz i Maria Jesús Cruz

 

Així, van comprovar que les partícules dièsel augmenten l'estrès oxidatiu dins del pulmó, en quantitats que impedeixen a les defenses de l'organisme fer-hi front, tal com detalla la doctora Cruz:

"Si s'inhalen petites quantitats, els pulmons són capaços d'activar mecanismes defensius per evitar l'estrès oxidatiu, però en inhalar grans quantitats aquests mecanismes defensius són insuficients i les partícules dièsel aconsegueixen trencar l'epiteli bronquial provocant processos inflamatoris, alteracions en el sistema immune i asma".

També cal tenir en compte que les partícules dièsel per si soles tenen un efecte en l'organisme. Però, a més, contribueixen a fer que altres al·lèrgens actuïn de manera més potent.

ARXIVAT A:
SalutContaminacióMedi ambient
Anar al contingut