Els mascles generen un líquid dolç sota les ales per atraure les femelles

Les paneroles canvien els seus hàbits sexuals per culpa dels insecticides

Avorrits dels dolços per culpa dels insecticides, els mascles generen noves substàncies per atraure les femelles

RedaccióActualitzat

Renovar-se o morir. Les paneroles han alterat els seus hàbits sexuals per assegurar la seva supervivència, un objectiu ambiciós en un món ple de trampes per eliminar-les.

Ho assegura un estudi publicat aquest dimecres a l'acadèmia científica britànica The Royal Society, que detalla també com és ara el procés d'aparellament d'aquests insectes.  

Els científics han descobert que les paneroles han començat a avorrir el dolç. És culpa de l'excés de trampes per caçar-les que utilitzen substàncies ensucrades per atraure-les i, finalment, matar-les. Això no només fa més difícil controlar-ne una plaga, si no que també ha alterat la seva vida sexual.

Sucre per reproduir-se

El sucre té un paper central en el procés reproductiu dels escarabats de cuina. Els escarabats mascles segreguen una substància anomenada "regal nupcial" sota les seves ales per atraure les femelles. Ha estat anomenada la "xocolata de les cuques" pel fet que conté proteïnes, greixos i sucres.

Un cop segregat aquest "regal nupcial" a l'esquena del mascle, la femella s'hi arrossega per menjar-se'l. Mentre està distreta, el mascle treu el penis i s'enganxa a l'aparell reproductor de la femella. Tot seguit es giren, esquena contra esquena, i copulen durant aproximadament 90 minuts.

Durant anys, les paneroles han caigut a les emboscades dolces que els hem preparat els humans. Tot i això, a finals del segle XX ja es va començar a detectar la resistència a aquests esquers perquè havien generat aversió a les llepolies.

A finals del s. XX es va començar a detectar la resistència dels escarbats a les trampes (iStock)

Les paneroles havien mutat per sobreviure a les trampes, però això feia més difícil l'aparellament. La "xocolata" dels mascles havia deixat de ser un esquer.
 

Canviar per sobreviure

Però la vida sempre s'obre camí. A l'estudi publicat aquest dimecres, els científics han pogut demostrar que els mascles han canviat i millorat els ingredients del "regal nupcial".

En els animals investigats han pogut trobar-hi un sucre més complex, la maltotriosa. És més difícil de metabolitzar, agrada més a les femelles i conseqüentment garanteix la reproducció.

Les paneroles van avorrir el sucre per resoldre un problema però en va crear un altre que, ara, també hauria trobat solució.

Tot i així, aquestes mutacions només s'han pogut veure entre els escarabats criats al laboratori, però no s'ha pogut provar encara si les paneroles que trobem a casa ja tenen aquests nous hàbits quan es reprodueixen.
 

 

ARXIVAT A:
Medi ambientRecerca científica
Anar al contingut