Les ofrenes de la Diada, marcades per les diferents visions de la taula de negociació

Per primer cop en quatre anys, els líders independentistes indultats hi han assistit

Actualitzat

Les ofrenes al monument de Rafael Casanova han protagonitzat els actes que s'han fet aquest matí per commemorar l'11 de Setembre. La Diada vol recuperar un caràcter participatiu que l'any passat va quedar molt limitat per la pandèmia.

Una Diada, la primera amb els presos en llibertat, que arriba amb l'independentisme dividit. Per això avui, a una setmana de la taula de diàleg, s'ha reclamat unitat.

Després de l'ofrena del govern, la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha considerat la Diada com un dia per enfortir-se de cara a la taula de negociació prevista per a la setmana que ve.

Segons Vilagrà, un percentatge molt elevat de catalans vol que el conflicte polític acabi amb una negociació i aquest 11S servirà per ser a la taula "amb tota la fortalesa del poble de Catalunya".

Junqueras, Aragonès, Vilalta i Romeva, d'ERC
Junqueras, Aragonès, Vilalta i Romeva, d'ERC (ANC/Job Vermeulen)

La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha afegit: "L'adversari són l'Estat i els aparells de l'Estat i no els companys de viatge amb qui compartim objectiu."

Per la seva part, el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, ha defensat que l'independentisme tingui visions diferents: "L'independentisme no queda debilitat per parlar clar i alt. Nosaltres som gent de diàleg i volem la negociació, però la volem amb les condicions que pertoquen."

Rius, Puigneró, Rull i Sánchez, de Junts
Rius, Puigneró, Rull i Sànchez, de Junts (ANC/Job Vermeulen)

Socialistes i comuns defensen el diàleg com una oportunitat

Des del PSC, el cap de l'oposició, Salvador Illa, ha defensat la necessitat del diàleg. Segons ha dit, aquesta Diada ha de ser el punt de partida per "obrir un diàleg sincer, un diàleg honest entre tots els catalans".

Salvador Illa ha encapçalat la representació del PSC a l'ofrena floral
Salvador Illa ha encapçalat la representació del PSC a l'ofrena floral (ACN/Job Vermeulen)

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, també ha defensat el diàleg i ha destacat que aquest 11 de Setembre hi ha hagut un punt d'inflexió destacat: "Per fi han arribat els indults."

La presidenta d'En Comú Podem al Parlament, Jéssica Albiach, ha reivindicat la negociació com una "gran oportunitat" per començar a avançar, "alçar el cap i tenir conquestes després de tant temps de paràlisi i bloqueig". Ha defensat el reconeixement de Catalunya com a nació, més blindatge per a l'autogovern, una hisenda pròpia i un acord que ha de ser votat a les urnes.

Jaume Asens i Jéssica Albiach, a l'ofrena floral d'En Comú Podem
Jaume Asens i Jéssica Albiach a l'ofrena floral d'En Comú Podem (ACN/Job Vermeulen)

 

La Diada, també marcada pels indults

La mesa del Parlament, encapçalada per la presidenta, Laura Borràs, també ha participat en l'ofrena floral davant el monument de Rafael Casanova.  A més de la presidenta, han fet l'ofrena la vicepresidenta primera, Alba Vergés, la vicepresidenta segona, Eva Granados, i els secretaris Ferran Pedret, Aurora Madaula, Pau Juvillà i Ruben Wagensberg.

Borràs també ha destacat que els indults han permès que els presos poguessin ser-hi però que encara hi ha exiliats i represaliats, i que és moment de saber "què necessitem, volem i hem de ser, un país lliure i amb plenitud, sense repressió i amb prosperitat".

El president d'Òmnium, Jordi Cuixart
El president d'Òmnium, Jordi Cuixart (ACN/Job Vermeulen)

Entre les entitats que també han desfilat per aquest punt hi ha Òmnium Cultural, amb la primera Diada del seu president, Jordi Cuixart, en llibertat des del 2017, com la resta de presos del procés indultats.

Cuixart ha fet una petició als independentistes: "Que no ens distreguin els detalls, ni les discussions estèrils ni els interessos de part. L'Estat ha de seure tard o d'hora en una taula de negociació però sabem que aquesta només serà efectiva si respecta el dret d'autodeterminació, que és un clam majoritari d'una part molt important de la societat catalana."

També ha fet l'ofrena l'ANC, liderada per la seva presidenta, Elisenda Paluzie, que ha exigit "la unitat estratègica independentista", que "encara no hi és".

L'ofrena floral al monument a Rafael Casanova ha estat l'acte més matiner de la Diada. No hi ha hagut representació dels grups de Vox, Ciutadans i PP al Parlament, tot i que hi ha assistit el regidor popular a l'Ajuntament de Barcelona Josep Bou.

ARXIVAT A:
11S
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut