Les obres, trampa mortal per a eriçons i altres espècies protegides a Barcelona

Des de fa cinc anys, una població d'eriçons ha trobat refugi en un solar de Sant Andreu que ara han començat a urbanitzar

RedaccióActualitzat

A la ciutat de Barcelona, en ple entorn urbà, hi viuen eriçons. Pot semblar una novetat simpàtica, però el fet és que alguns d'aquests animals moren en llocs on es fan obres.

Els eriçons, espècie protegida, han entrat a la ciutat seguint les vies del tren en desús, i han travessat carrers, de nit, gairebé de miracle.

No són animals gaire ràpids i amb prou feines pesen mig quilo, però han aconseguit arribar al barri de Sant Andreu de Barcelona, on han trobat solars abandonats per poder-hi viure, amb vegetació i menjar.

 

Eriçons al viver municipal Montjuïc


Però el seu refugi s'ha convertit en un perill: s'hi ha començat a construir i ja s'han comptabilitzat una desena d'eriçons morts per la maquinària.

Els experts demanen més protecció per a la biodiversitat enfront de la construcció. Sergi Garcia, ambientòleg  de l'Associació Galanthus, creu que s'hauria de tenir en compte la fauna quan es construeixin infraestructures:

 

"Dins dels projectes urbanístics s'hauria d'incloure rescats d'eriçons i d'altres espècies protegides que no es fa. De la mateixa manera que es té en compte un estudi previ pel que fa a l'arqueologia. A on són els eriçons passava el rec comtal i van venir 50 arqueòlegs a mirar a fer mesures, però pel que fa a la fauna res de res."

 

Un grup de veïns que se'n va adonar va alertar els agents rurals del problema i amb l'ajuda dels experts de l'entitat de natura Galanthus i biòlegs de l'Ajuntament van rescatar els que van poder i els van trobar una nova llar: el viver municipal de Montjuïc.

 

Eriçons al viver municipal Montjuïc


Aquesta espècie protegida s'enfronta, cada cop més, a la desaparició del seu hàbitat, així que els científics creuen que les zones verdes de Barcelona poden ser un bon lloc per a ells i, de retruc, ells aporten riquesa a la ciutat. 

 

 

Octavi Borruel, biòleg tècnic de Biodiversitat de l'Ajuntament de Barcelona, creu que la natura és part important de la ciutat:

 

"Els darrers anys estem fent molts esforços per incorporar la natura a la ciutat. Entenem que la natura és un valor." 

 

Al viver municipal de Montjuïc, s'hi passaran unes setmanes, aclimatant-se, i després podran sortir-ne i entrar-hi lliurement o buscar-se un altre niu. A Montjuïc, històricament, hi havia hagut eriçons, així que, d'alguna manera, tornen a casa.

ARXIVAT A:
Medi ambient
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut