Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Madrid

Les nuclears amenacen de parar si Sánchez aplica el pla per reduir el rebut de la llum

La patronal Fòrum Nuclear alerta que, si el govern espanyol no els paga les retribucions pel CO2 no emès, el sector es veurà abocat al tancament

Redacció Actualitzat
TEMA:
Energia

La indústria nuclear espanyola ha respost aquest dimarts amb contundència a l'anunci del govern de Pedro Sánchez de retallar-los els beneficis que obtenen les centrals per la no emissió de diòxid de carboni.

Aquesta és una de les mesures previstes per La Moncloa per frenar l'escalada de la factura de la llum i des de Fòrum Nuclear han advertit que, si el projecte de llei del CO2 prospera, hauran d'aturar la producció de les centrals.

La patronal, on estan representades empreses amb interessos en el sector, incloses grans elèctriques, reacciona a l'anunci del president espanyol que els 650 milions que s'haurien de pagar a les elèctriques per les no emissions es desviaran als consumidors per rebaixar-los el rebut de la llum.


Es queixen de "pressió fiscal excessiva"

Segons Fòrum Nuclear, el projecte plantejat i la "pressió fiscal excessiva" porten a una "penalització" del sector i faran que sigui impossible que les nuclears continuïn funcionant i el sector es veurà abocat al "cessament de l'activitat de tot el parc nuclear".

La mesura es vol aplicar fins al 31 de març del 2022 a les plantes nuclears, hidràuliques i renovables amb una capacitat instal·lada superior a 10 megawatts, sempre que el preu MWh (megawatt/hora) al mercat del gas espanyol sigui de 20 euros o més.

L'organització de la indústria nuclear al·lega que, amb la nova llei en vigor, el preu de venda real de la generació elèctrica nuclear, un cop disminuït el preu del CO, "no hauria de ser inferior a 57-60 euros per Megawatt hora amb el nivell impositiu actual". I afegeix que, si no és així, "seria impossible la continuïtat de les centrals nuclears espanyoles."

El president del Fòrum, Ignacio Araluce, ha advertit que tot plegat podria conduir a un "tancament desordenat" de les nuclears, amb la conseqüent "pèrdua de llocs de treball i teixit industrial" i una "dependència energètica major" de l'exterior, així com un "increment" de la volatilitat del preu al mercat majorista.


Ribera els demana "prudència"

Aquest mateix dimarts al vespre la vicepresidenta del govern espanyol i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha respost a aquesta amenaça del lobby nuclear demanant-los "prudència".

Entrevistada per la Cadena Ser, Ribera ho ha valorat com a una "primera reacció en calent", i s'ha mostrat convençuda que, quan coneguin el detall de les mesures, que ha dit que els garanteix una "rendibilitat assegurada", s'ho prendran d'una altra manera:

"Les mesures que prendrem ofereixen una rendibilitat assegurada. Prefereixen que no hi hagi mesures que disminueixin els seus beneficis, però han de fer un anàlisi detallat d'aquest projecte de llei."


No podran tancar-les

En tot cas, la vicepresidenta ha assegurat que les elèctriques no podran tancar les centrals nuclears fàcilment, perquè estan obligades a garantir el subministrament d'electricitat:

"Si hi ha un propietari d'una central que vol tancar-la ho haurà de notificar i s'haurà de veure si és compatible o no amb el subministrament."

En aquest sentit, ha afegit que les elèctriques estan sotmeses al criteri de Red Eléctrica, l'empresa que s'encarrega del transport de tota l'electricitat i en garanteix el subministrament.

En l'entrevista la ministra ha explicat que va informar les elèctriques de les mesures abans de portar-les al Consell de Ministres, i ha afegit que la seva reacció "no es correspon amb la realitat".

No haurien renovat l'explotació de les nuclears

La patronal argumenta també que la llei no s'hauria d'aplicar a l'energia nuclear perquè les centrals renoven periòdicament l'autorització per funcionar tenint en compte el mecanisme d'assignació de drets d'emissió de la UE i el preu del CO2 al mercat internacional.

I diu que, si la norma que ara s'ha aprovat hagués estat en vigor, no haurien fer aquest pas, que en alguns casos ha estat recent.

La patronal afegeix que si, finalment, la norma entra en vigor, "no s'hauria d'aplicar de forma retroactiva en cap cas".

Les nuclears renoven les concessions, habitualment, per dècades.

Les elèctriques també han carregat contra la norma aprovada al Consell de Ministres d'aquest dimarts que pretén que tornin els beneficis extraordinaris que han aconseguit al mercat elèctric majorista a causa de l'elevat preu internacional del gas. Als preus actuals, aquests beneficis sumaran uns 2.600 milions d'euros

ARXIVAT A:
Energia

NOTÍCIES RELACIONADES

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut