Una noia mirant un telèfon mòbil
Societat Digital ha fet un informe sobre drets i responsabilitats digitals de les persones menors d'edat

Les noies veuen el ciberassetjament com un "preu menor a pagar" per ser a les xarxes

La directora general de Societat Digital, Liliana Arroyo, ha defensat al canal 324 la urgència d'abordar la sobreexposició dels menors als entorns digitals en clau de gènere

RedaccióActualitzat

"Les noies entenen que certes situacions de ciberassetjament són un preu menor a pagar per estar present a les xarxes socials." És una de les conclusions de l'informe que està a punt de publicar la Direcció General de Societat Digital, i que ha avançat la seva responsable, Liliana Arroyo, en una entrevista al canal 324.

"Està normalitzat de forma bastant preocupant", ha afegit. Per això defensa la urgència d'abordar la sobreexposició dels menors als entorns digitals en clau de gènere. Els usos, a més, assegura que són molt diferenciats: "Els nois tendeixen més cap a continguts de comèdia, esports o videojocs, i les noies fan usos més relacionals de les xarxes."

L'informe sobre drets i responsabilitats digitals de les persones menors d'edat, que veurà la llum abans de l'estiu, també conclou que a Catalunya no hi ha un problema d'accés a l'àmbit digital. En canvi, segons ha avançat la directora general de Societat Digital, hi ha un problema en "la capacitat d'aprofitar què se'n fa, de l'accés a internet, xarxes socials, dispositius i entorns digitals".

En aquest sentit, ha destacat que cal posar l'accent en l'acompanyament per part de les persones adultes de referència quan els infants i adolescents utilitzen les pantalles.

"Moltes vegades pensem l'acompanyament en clau de control del temps, però és molt important el consum digital compartit, que és on podem ajudar a crear referents i a aprendre com autogestionar-se a nivell de tempos o de continguts", assegura Arroyo.

"La preparació de la ciutadania digital és una qüestió intergeneracional i d'equip", ha insistit.

Una altra conclusió destacada de l'estudi, que ha entrevistat 800 criatures arreu de Catalunya, és que una de les coses que més els preocupa és que els adults comparteixen fotografies seves a les xarxes socials.

També s'ha constatat que les famílies vulnerables tenen el triple de risc de fer un mal acompanyament dels menors en l'ús d'internet i les xarxes perquè disposen de menys eines.

Pots veure l'entrevista sencera aquí:

En l'actualitat, pràcticament tots els infants i adolescents han incorporat les tecnologies digitals al seu dia a dia; segons l'Idescat, el 95,4%1 de la població infantil d'entre 10 i 15 anys fa servir internet.

ARXIVAT A:
Digital Xarxes socials Infància
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut