ANÀLISI

Les narracions de Dashiell Hammett

RBA, que fa uns anys que aposta fort per la novel·la negra, ha recollit tots els relats breus d'un dels pares del gènere, Dashiell Hammett. Gràcies al treball de Enrique de Hériz, s'ha publicat en castellà un volum que no ha vist mai la llum en altres idiomes, ni en el de l'autor, l'anglès. Una obra magna que recull tota la producció de Hammett ordenada de manera cronològica.

Enllaç a altres textos de l'autor Jordi Cervera

Jordi Cervera

Periodista de Catalunya Ràdio i escriptor

Actualitzat

RBA ha fet un acte pioner de justícia històrica publicant "Disparos en la noche", un contundent volum que recull tots els contes que va escriure un dels pares més estimats de la novel·la negra, Dashiell Hammett, traduït i prologat per Enrique de Hériz.

 

Encara que pugui semblar estrany, aquest volum, que supera les mil pàgines, no es pot trobar en anglès, la llengua original de l'autor, i respon a la conjunció de dues voluntats: la de l'Enrique, que va assumir la tasca titànica de recopilar i traduir tots els contes de Hammett (n'hi ha 8 d'inèdits), i la de l'editora Anick Lapointe, que va apostar fort per la novel·la negra i que, amb aquest "tour de force", va fer el seu particular i brillant cant del cigne a l'editorial, després de convertir l'aposta per la novel·la negra en un dels eixos del grup.

La gènesi del treball va començar per la part difícil: buscar originals, fossin on fossin. Set col·leccions originals, revistes, reculls, arxius, i la sorpresa de comptar amb 8 històries inèdites i amb moltes que, pel fet de provenir d'edicions absolutament descatalogades, són impossibles de trobar a hores d'ara. Després va venir la  traducció i la catalogació per ordre cronològic, una manera magnífica de copsar l'evolució progressiva de l'autor.

Hammett va començar a escriure relats l'any 1922 i, segons diuen, amb un únic objectiu: guanyar diners. I d'aquesta necessitat neix un detectiu únic, un prototip d'home dur i expeditiu, cínic, que es va acabar convertint en un referent (els "hard-boiled") i en una icona. La lectura d'aquests contes ens acosta a una figura cabdal del gènere negre i, a més, ens permet intuir l'abast real de la seva influència en tota la literatura posterior,  que també va acabar traspassant fronteres i convertint-se en una font d'inspiració ètica i estètica a l'hora de passar aquestes històries al cinema i d'influir en diverses generacions de lectors i d'espectadors. Una peça única que val la pena no deixar-se perdre.

 

Anar al contingut