Washington

Les Nacions Unides prorroguen sis mesos més la missió de pau al Sàhara Occidental

Els "cascos blaus" continuaran, de moment sis mesos més, al Sàhara Occidental, un dels últims territoris per descolonitzar del planeta. El Consell de Seguretat del l'ONU ha decidit de manera unànime prorrogar la missió per al referèndum en aquest territori, ocupat íntegrament pel Marroc des de 1975, amb l'objectiu de trencar l'estancament i que les dues parts comencin a dialogar. En la decisió hi han tingut molt a veure les últimes decisions del regne alauita. La setmana passada el rei Mohamed VI va alliberar 48 presoners del Front Polisario, l'organització que lluita per la independència del territori. També s'espera que el monarca faci públic un pla d'autonomia.

Actualitzat
El contenciós sobre el Sàhara Occidental va començar l'any 1975 quan Rabat, davant la passivitat de Madrid, va annexionar l'antiga colònia espanyola després de la denominada "Marxa Verda". El 6 de novembre d'aquell any, durant el reinat de Hassan II i en plena agonia del règim franquista, prop de 350.000 marroquins van començar una marxa pacífica pel Sàhara que va suposar la fi de la colonització espanyola. Els veïns del sud, Mauritània, també van aprofitar per treure'n profit territorial.

L'ocupació va donar pas a la guerra, de la qual Mauritània es va despenjar ràpidament retirant-se del Sàhara. Mentrestant, els saharauis es van instal·lar en camps de refugiats a Tinduf, una zona desèrtica a l'oest d'Algèria. Les accions armades es van acabar amb el compromís d'establir converses per a una resolució negociada i amb l'ONU com a intermediària. Però després de més de tres dècades el conflicte encara no ha trobat la solució.

El Marroc insisteix que qualsevol solució política ha d'excloure la possibilitat de la independència del Sàhara Occidental i està elaborant una proposta d'autonomia en el marc de la sobirania marroquina. Mentrestant, el Front Polisario i Algèria segueixen reclamant un referèndum que determini l'estatut final de l'antiga colònia espanyola.
Anar al contingut