Les multes més altes, "per a qui gosi marxar de cap de setmana" en ple confinament

El subdirector de Protecció Civil i els Mossos d'Esquadra recorden que les sancions poden ser de fins a 30.000 euros

RedaccióActualitzat

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha demanat al conseller d'Interior, Miquel Buch, que s'imposin les multes "més altes" a les persones que no compleixin l'ordre de confinament per evitar l'expansió del coronavirus i marxin de cap de setmana a la segona residència.

Torra ha explicat, en una entrevista a Catalunya Ràdio, que "els Mossos tenen instruccions d'aturar qui sigui".

"Vaig donar instruccions al conseller d'Interior, al conseller Buch, perquè ho fes arribar als Mossos [d'Esquadra], de severitat estricta. Que les multes més altes s'imposin per qui gosi marxar de cap de setmana aquests dies que venen."

 

Torra manté una reunió telemàtica amb el conseller d'Interior, aquesta setmana (ACN/Rubén Moreno/Presidència)


A més, ha recordat que "tothom s'ha de quedar a casa" i ha insistit que cal el confinament total de Catalunya i l'ha tornat a demanar al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, perquè la mesura excedeix les competències de la Generalitat.

"Des de divendres passat vam demanar no el confinament, sinó el confinament total de la població. O seguim com fins ara, o la vida."

"Optem per una solució radical, però com la que han adoptat els països que se n'han sortit. Però jo no puc oferir seguretat jurídica, no tinc les competències per fer-ho. Per tant, necessito que el govern espanyol dicti aquesta resolució."


Torra ha afegit que amb Sánchez "malauradament no hi he pogut parlar", però que li ha fet arribar un missatge "explicant quina és la situació a Catalunya" i demanant-li una resposta.

El subdirector de Protecció Civil, Sergio Delgado, també s'ha referit a les multes que es poden imposar a les persones que no compleixin el confinament.

En una entrevista a TV3, ha explicat que les sancions poden arribar fins als 30.000 euros.

"[Els controls dels Mossos d'Esquadra] es reforçaran en el sentit de posar el focus a evitar la mobilitat a segona resiència. Recordem que qui no ho vulgui fer per responsabilitat, qui no ho vulgui fer per consciència de la gravetat de la situació en què ens trobem, que pensi que les multes arriben fins a 30.000 euros."

 

El subdirector de Protecció Civil, Sergio Delgado, durant la compareixença d'aquest divendres (TV3)


Delgado ha apel·lat, com Torra, a la responsabilitat ciutadana i ha remarcat que la gent ha de plantejar que no és ni divendres ni cap de setmana, sinó que és un dia més del confinament.

"Avui no és divendres, demà no és dissabte, avui és un dia més d'aquesta quarantena, demà en serà un altre i l'endemà un altre. I així fins que aconseguim estabilitzar aquesta situació i evitar el col·lapse del sistema sanitari."


En aquesta mateixa línia, els Mossos d'Esquadra han emès aquest divendres una nota de premsa explicant que "a partir d'avui divendres i durant tot el cap de setmana" faran controls en diversos punts del territori, juntament amb les respectives policies locals.

L'han difosa, a més, mitjançant les xarxes socials.

 

 

La nota parla de controls "en vies interurbanes i d'entrada a municipis de segones residències" i de "controls policials específics a les principals carreteres i autopistes catalanes".

Recorda que "el confinament afecta tota la població", que "no pot desplaçar-se a altres llocs de residència per passar el cap de setmana" i que, per això, les persones "que circulin sense cap motiu previst en el Reial Decret d'Estat d'Alarma" seran identificades i denunciades.

Joan Carles Molinero, comisari general de mobilitat de Mossos d'Esquadra, ha donat detalls del dispositiu previst a partir d'aquest divendres. Ha intervingut en la roda de premsa telematica diària del govern sobre la crisi del coronavirus.

 

Joan Carles Molinero, comissari de mobilitat dels Mossos d'Esquadra (TV3)

 

Molinero ha explicat que el dispositiu dels Mossos per evitar desplaçaments es farà en cinc fases, una aquest divendres i dues tant dissabte com diumenge.

En total es farn uns 200 controls aproximadament, uns 40 aquest divendres i uns 80 tant dissabte com diumenge. Tant en vies principals com en vies secundàries.

Molinero ha detallat que es despleguen 852 efectius dels Mossos, la majoria del Trànsit, amb el suport d'unitats d'ARRO i seguretat ciutadana. I ha recordat que els controls es faran en col·laboració amb les policies locals de cada població.

I ha afegit que s'aixecarà una acta administriva a tots els vehicles que circulin sense autorització, que s'exposen a una sanció que pot ser de tres tipus: lleu (de 100 a 600 euros), greu (de 601 a 30.000 euros) i molt greu (a partir 30.001 euros).

Les sancions, per tant, podrien superar els 30.000 euros.


1.930 denúncies

El comissari general de mobilitat també ha apel·lat a la "responsabilitat" i la "solidaritat" de la ciutania.

 

Miquel Buch, conseller d'Interior (TV3)

 

En la mateixa roda de premsa, el conseller d'Interior, Miquel Buch, ha fet balanç de les detencions practicades en les últimes 24 hores, relacionades amb l'incompliment de l'estat d'alarma.

Els Mossos han denunciat 1.930 persones que eren al carrer. En total, n'han identificat 10.247, i també 8.781 vehicles. A més, han denunciat 9 establiments oberts.

ARXIVAT A:
Coronavirus Mobilitat
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut