Les persones de menys de 40 anys ja són el 2% dels crítics a les UCI

Les morts de la cinquena onada queden molt lluny de les anteriors per la vacunació

La variant delta ha disparat els contagis a nivells insòlits, però el nombre de víctimes mortals és el més baix de la pandèmia

RedaccióActualitzat

L'augment de la mortalitat a causa de la cinquena onada ja és una realitat. Es veu molt clar si s'analitzen les defuncions setmanals.

Entre el 19 i el 25 de juliol, els últims set dies amb les dades consolidades, s'han notificat 155 morts a causa de la pandèmia, que vol dir 22 persones mortes cada dia.

La setmana anterior, entre l'12 i el 18 de juliol, en canvi, van morir 52 persones, una tercera part. I set dies abans, entre el 5 i l'11 de juliol, quan la cinquena onada tot just començava a notar-se a les UCI, van morir 17 persones, una altra vegada una tercera part i menys de les que ara moren en un sol dia.

Un altre indicador de com han tornat a augmentar les morts per la Covid-19 és el fet que no hi havia més de 130 defuncions setmanals des de mitjans d'abril.

La bona notícia, malgrat tot, és que aquesta cinquena onada té una mortalitat molt inferior a les anteriors, que els experts coincideixen a atribuir a la campanya de vacunació.

Daniel López Codina, investigador del BIOCOMSC, el grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), té clar que, amb els milers de casos diaris que hi ha, "si no tinguéssim les vacunes, estaríem tots necessàriament tancats a casa".

Unes vacunes que, de tota manera, no protegeixen al 100%, no són infal·libles. Per això, un 15% de les persones que són a les UCI havien rebut la pauta completa. Gairebé tres de cada quatre malalts crítics, però, no estaven vacunats.

Entre aquest, d'altra banda, n'hi ha de molt joves, perquè cap edat és immune a contagiar-se i empitjorar, ni tampoc a morir a causa de la Covid-19.

És cert que les persones mortes de menys de 40 anys són el 2%, tot i que la majoria dels contagiats d'aquesta cinquena onada són gent jove. Però també cal tenir present que, fins ara, aquest percentatge no havia arribat a l'1%.

López Codina demana "comportaments intel·ligents" davant de la pandèmia, perquè "els joves no són invencibles" i també "poden patir conseqüències molt greus i Covid persistent", remarca.

Les previsions diuen que s'arribarà al pic d'ocupació de les UCI la setmana que ve. En paral·lel, durant els pròxims dies els experts compten que les defuncions també continuaran pujant.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Vacunes
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut