Les monedes de cèntim, un maldecap per al comerç: "La comissió del banc és desorbitada"

Els comerciants no poden prohibir pagar amb monedes, però alguns miren d'evitar-les perquè perden diners en portar-les al banc

Sandra TakagiActualitzat

Hi ha una cafeteria a Amposta on a la màquina per pagar hi ha un cartell que diu: "No s'admeten monedes d'un o dos cèntims". És una mesura desesperada perquè perden diners per la comissió que els cobra el banc per canviar-les. "Si portem 10 euros en monedes de cèntim, ens cobren 8 euros de comissió", ens diu l'encarregada, que prefereix mantenir-se en l'anonimat.

L'Agència Catalana de Consum aclareix que les monedes d'un i dos cèntims són de curs legal i, per tant, no es poden prohibir; això sí, es pot posar un límit de 50 monedes per pagament.


Els comerços troben alternatives al banc

La Roser Casanova, de Fruites i Verdures L'Ampostina, d'Amposta, ens explica que s'ajuden entre les botigues de la zona quan necessiten canvi:

"Ara, lo que fem, en comptes d'anar al banc, és quan alguna botiga del barri necessita canvi, un bar o algú, fem una roda i ens ajudem entre natros".

El mateix passa a Tarragona, a la parròquia de Sant Pau. El rector, Joan Canyes, ens explica que les monedes que recapten de les donacions durant la missa les porten a la farmàcia del barri:

"A les parròquies sempre tenim molta 'calderilla' i sempre tens aquesta necessitat de canviar i el banc no te les accepta. Un dia un feligrès de la parròquia ens va proposar de portar-les a la farmàcia. I ja fa un any que ho fem així."

Hi ha botigues d'Amposta que s'ajuden entre elles quan necessiten canvi (CCMA)

Un cop a la setmana, aquest feligrès porta les monedes i els bitllets petits fins a la Farmàcia Font-Quer, on tenen una màquina que compta diners. D'aquesta manera s'ajuden mútuament.

La farmacèutica Maria Font-Quer ens explica que "per demanar canvi al banc has de demanar cita prèvia una setmana abans, només pots anar-hi uns dies concrets i quan hi vas, has de fer cua igualment i perds molts de temps. A més molts cops no tenen l'import que tu has demanat".


La Pimec denuncia un maltractament bancari cap al petit comerç

Els comerciants de Tarragona ja fa temps que denuncien "el maltractament que està patint el comerç de proximitat", en paraules de Florenci Nieto, president de Pimec Comerç de Tarragona, que assegura que no estan rebent el servei que necessiten:

"Cal demanar cita prèvia i sembla que els molestem. Nosaltres demanem als nostres clients que evitin pagar amb monedes d'un i dos cèntims perquè la comissió que et cobra després el banc és desorbitada."

I afegeix:

"És millor regalar les monedes als clients abans que recaptar-les i portar-les a l'entitat financera. Estem en una situació en què la banca el que vol és eliminar la moneda i que s'utilitzin les targetes, amb la connivència dels governs."

La majoria de pagaments ja es fan amb targeta o telèfon mòbil (Pexels/Pavel Danilyuk)

Les comissions dels bancs oscil·len entre els 6 i els 10 euros

Segons el Banc d'Espanya, els bancs només estan obligats a acceptar fins a 50 monedes i poden aplicar una comissió lliure, que varia en funció de les condicions del compte corrent.

Les comissions oscil·len entre els 6 i els 10 euros, segons l'entitat bancària. L'Associació Espanyola de la Banca (AEB) afirma que les comissions són transparents i estan lligades a una prestació de servei, que té un cost. Segons l'AEB, el sector bancari té molta competència i això, diuen, afavoreix el consumidor, que té més opcions per escollir.

Per canviar 10 euros, els bancs els poden arribar a cobrar fins a 8 euros de comissió (CCMA)

Des de l'organització de consumidors FACUA també han rebut moltes queixes de petits comerciants i la recomanació que fan és que es negociï directament amb el banc per rebaixar o eliminar aquesta comissió. Per tant, l'únic lloc on es pot demanar canvi sense cost és en una sucursal del Banc d'Espanya, i en el cas de Catalunya, només n'existeix una, a la ciutat de Barcelona.

A Catalunya només hi ha una oficina del Banc d'Espanya, que és a Barcelona (ACN/Banc d'Espanya)

El secretari general de FACUA a Catalunya, Gerard Hernàndez, sí que demana "una reflexió a la banca per donar facilitats al petit comerç".

D'altra banda, la Unió Europea ja fa temps que estudia la possibilitat de retirar les monedes d'un i dos cèntims, però de moment, són de curs legal.

 

ARXIVAT A:
Economia de butxacaBancaComerç
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut