Les monedes d'1 i 2 cèntims podrien tenir els dies comptats

Hi ha països de l'Eurozona que arrodoneixen els preus per no haver-les de fer servir

Rebuscar al fons del moneder per trobar la petita moneda de cèntim que ens falta podria deixar de ser una imatge alhora d'anar a pagar.

La Comissió Europea estudiarà l'eliminació de les monedes d'1 i 2 cèntims a finals de l'any vinent.

Però, abans de prendre la decisió i proposar-ne l'eliminació, s'ha d'estudiar quin és el seu ús, o si eliminar-les pot perjudicar l'economia.

De fet, aquesta institució té el mandat d'estudiar periòdicament l'ús de les diferents monedes d'euro tenint present quin cost econòmic tenen i si la ciutadania les fa servir.

Per això, Brussel·les també estudiarà, ara, aquesta mesura.

L'objectiu és que, si es fan arrodoniments, es facin sota els mateixos criteris a tots els estats membres.

Però també se'n vol estudiar l'impacte econòmic, mediambiental i social.

 

Ara que el tema és a l'agenda de la Comissió, s'obrirà també una consulta pública sobre el tema perquè institucions, autoritats dels estats membres i la societat civil hi puguin opinar.

En una avaluació preliminar, la Comissió assenyala que, pel que fa els consumidors, no espera que afecti de manera significativa l'estabilitat dels preus.

De fet, països com Finlàndia, Bèlgica, Itàlia, Irlanda o els Països Baixos, tot i que no les han eliminat, sí que n'han minimitzat l'ús. I ho han fet arrodonint els preus sense que hagi tingut un impacte en la inflació.

En canvi, espera implicacions fiscals positives ja que l'emissió d'aquestes monedes és una activitat deficitària per a molts estats de la zona euro. La seva producció i costos d'emissió superen el valor nominal.

On sí que es calcula que hi pot haver un gran impacte positiu és en el medi ambient. La reducció d'ús d'acer i coure que es fa servir per a la fabricació i l'ús d'aigua i altres productes químics per a la seva producció, així com altres materials necessaris per al seu transport, com els envasos de paper i plàstic, poden suposar una aportació per a la millora ambiental.

Per motius ben diferents, al Banc Central Europeu, el 2019, va començar a retirar de la circulació els bitllets de 500 euros. L'objectiu: impedir que es facin servir per a activitats il·lícites com el blanqueig de capitals o la corrupció.

ARXIVAT A:
Economia de butxaca
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut