Ignot i Tardor, les dues novel·les que triomfen a les llibreries
Ignot i Tardor, les dues novel·les que triomfen a les llibreries

Les millors novel·les segons les llibreries: "Ignot" i "Tardor", Premis Llibreter

Manuel Baixauli guanya el Premi Llibreter 2020 de literatura catalana per "Ignot" i Ali Smith, el de literatura estrangera per "Tardor"

Els millors llibres dels que més en saben, els llibreters. El Premi Llibreter ha guardonat l'escriptor valencià Manuel Baixauli pel seu llibre "Ignot". Amb "Dunes", Muriel Villanueva s'ha endut el de literatura infantil i juvenil en català, i en aquesta mateixa categoria, però pel que fa a traduccions, el premi ha estat per a "Aristòtil i Dante". El millor àlbum il·lustrat, segons els llibreters, és "Migrants", mentre que en literatura estrangera han triat "Tardor", d'Ali Smith, un petit fenomen gràcies al boca-orella.

Amb el Premi Llibreter, la professió tria els millors llibres de l'any anterior, i que creuen que mereixen més visibilitat.

El Premi Llibreter per a "Ignot", editat per Edicions del Periscopi, destaca que la novel·la permet entrat "dins d'un món desconegut, un món ple de dubtes, un món que tant podria ser imaginari com real". Segons els organitzadors, "Baixauli t'endinsa en un univers creatiu, desolador, angoixant moltes vegades, en què no saps si és la teva ment o la seva pròpia història la que et juga una mala passada. Una literatura per creure, una literatura per llegir".

 

El Premi Llibreter a la millor novel·la estrangera, "Tardor", editat per Raig Verd, és la primera de les obres del quartet estacional de l'escriptora escocesa Ali Smith, un dels projectes més ambiciosos i premiats de la literatura europea actual. Una sèrie que neix després del Brexit però que aborda qüestions universals com el racisme, el canvi climàtic o les "fake news". La segona entrega, "Hivern", s'acaba de publicar.

A través d'un vídeo, Ali Smith s'ha mostrat molt agraïda amb el premi. Laura Huerga, editora de Raig Verd, ha explicat que Smith és "una de les autores més importants que publica i no perquè sigui millor o pitjor que altres", sinó perquè la seva literatura l'ha impactat "d'una manera brutal". Creu que amb aquest premi la descobrirà molta més gent", ha afegit.



Literatura infantil i juvenil

El Premi Llibreter 2020 de Literatura Infantil i Juvenil de Literatura Catalana ha estat per a "Dunes. Diari d'un altre estiu", de Muriel Villanueva, editat per Babulinka Books, perquè "la Duna torna un altre estiu per enganxar-te amb un nou diari, ple d'aventura, amistat, amor i valentia, i a la vegada per també donar consciència de l'ecologia i el boom immobiliari".

El Premi Llibreter 2020 de Literatura Infantil i Juvenil d'Altres Literatures l'ha rebut "Aristòtil i Dante descobreixen els secrets de l'univers", de Benjamin Alire Sáenz, editat per L'Altra Tribu (traducció de Maria Climent) i "Cross Books" (traducció de Sonia Verjovsky Paul), respectivament. Ha estat premiat per ser "un llibre fantàstic en què dos nois, diferents entre ells i una mica rars, tenen una amistat especial, una amistat per a tota la vida".

El Premi Llibreter 2020 d'Àlbum Il·lustrat l'ha rebut "Migrants" d'Issa Watanabe "per la manera com explica una realitat com la dels migrants i refugiats: amb valentia i mostrant-ne la duresa, i alhora amb esperança, preciosisme i detall". S'ha destacat "la manera d'expressar la por i la desesperació en situacions límits i alhora la capacitat de crear uns personatges que destil·len esperança (es cuiden entre ells, els infants juguen, es percep tendresa, el bosc floreix i guanya en color...)".


Canvis en els premis

El Gremi de Llibreters va introduir, per a aquest any 2020, canvis significatius en les bases per donar-li encara més impuls. Fins a la XX edició, les llibreries proposaven llibres que els diversos jurats del Premi Llibreter avaluaven i, finalment, premiaven. Amb el nou model han estat les comissions d'avaluació de cada categoria les que han proposat obres nominades que les llibreries han votat. És a dir, les llibreries passen de proposar a votar, de manera que s'impliquen en la decisió final de manera directa.

ARXIVAT A:
Literatura
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut