Les Mercedes, dones riders que aposten per una missatgeria diferent i sostenible

Les Mercedes són cinc sòcies amb un model de missatgeria alternatiu als gegants com Glovo o Amazon

Meritxell Carles Artime / Oriol Llach EstrellaActualitzat

Treballaven fent rutes turístiques educatives per Barcelona, però l'esclat del coronavirus les va obligar a canviar el seu modus vivendi d'un dia per l'altre. Després d'una reunió de zoom, en ple confinament per la pandèmia, van néixer Les Mercedes. Són missatgeres i són totes dones.

"Estàvem desesperades, perquè vam veure que el que fèiem no tenia futur... i vam decidir reinventar-nos", explica Marie Dufouleur, cofundadora de Les Mercedes.

Les Mercedes no són una empresa de missatgeria com les altres. Es mouen per Barcelona en bicicleta o vehicles elèctrics i aposten per donar opcions laborals a col·lectius vulnerables. S'autoanomenen, les missatgeres del canvi i pretenen ser un "model alternatiu" als gegants de les  empreses de missatgeria com Glovo o Amazon. 

Qui porta els paquets són tot dones. Un element molt distintiu en un sector molt masculinitzat. "La missatgeria sempre s'ha associat a la força, a la velocitat, a les cames... a tenir molta energia i sempre ha estat un sector predominat per homes. Nosaltres trenquem aquest estereotip", explica Ariadna Serra, cofundadora de Les Mercedes.

"Aportem la perspectiva de gènere a un sector molt masculí."


Però què s'ha de tenir per ser una bona Mercedes? Respon Marie Dufouleur: "Molta paciència i molta versatilitat. En realitat, estem aprenent cada dia. Has d'aprendre a gestionar una oficina, has de saber comptabilitat, a portar una comanda en un temps concret, a portar des de bicicletes senzilles fins a cargobicis o darrerament hem incorporat una moto elèctrica, així podem anar més lluny... Cada dia és un gran repte!"

Marie Dufouleur, una de les cinc sòcies de Les Mercedes
Marie Dufouleur, una de les cinc sòcies de Les Mercedes

La ciutat de Barcelona se'ls ha començat a quedar petita i ja fan encàrrecs a Badalona i l'Hospitalet. El negoci comença a funcionar... I és que van començar amb només 4 bicicletes mecàniques. Ara, un any i mig després, la família ha augmentat i Les Mercedes tenen 7 vehicles elèctrics més per fer tota mena d'encàrrecs. Uns encàrrecs amb uns clients molt especials: el comerç de proximitat. 

"Tant les botigues com els bars són la cultura dels nostres barris. El que volem és sumar forces perquè podem continuar mantenint-nos allà i adaptar-nos als canvis que vinguin."

Les Mercedes té més de 50 clients principals, sobretot comerços de comestibles, vi i flors, així com associacions de compres dels barris que han llançat els seus mercats a internet.

I per què aquest nom? Doncs, perquè l'àvia d'una de les sòcies es deia Mercedes i anava en bicicleta. I perquè "mercès" és una manera de donar les gràcies. I també perquè és el nom de la patrona de la ciutat.  

ARXIVAT A:
8M
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut