Catalunya

Les matèries primeres alimentàries que importa la zona euro s'encareixen un 28% el 2007

Els preus de les matèries primeres alimentàries que importa la zona euro han tingut la pujada més important en 13 anys. Segons un estudi de Caixa Catalunya, l'any passat es van encarir un 28,2%. Destaquen, amb les alces més importants, les llavors d'oli, que s'utilitzen entre altres coses per a la producció de biodièsel, i que s'han encarit prop d'un 44%; i els cereals, en demanda creixent per la producció de bioetanol, que s'han apujat prop d'un 34%. Segons l'informe, l'encariment de les matèries primeres alimentàries es va fer més intens al segon semestre.

Actualitzat
Els preus de les matèries primeres alimentàries importades per la zona euro el 2007 han crescut un 28,2%, fet que suposa la pujada més forta registrada en els últims tretze anys, segons conclou l'últim informe sobre la conjuntura econòmica de Caixa Catalunya. Així, l'índex que elabora l'institut alemany HWWI ha situat l'any 2007 com el segon any més inflacionista des de 1980, només superat pel 31,1% del 1994.

Els principals factors que han afavorit aquests increments han sigut la demanda de cultius per a la producció de combustibles, la reducció de l'oferta a causa de la meteorologia adversa i la creixent demanda dels països en vies de desenvolupament.

Els productes més alcistes han sigut les llavors d'oli i l'oli, amb un 43,8%, mentre que els cereals també han experimentat una pujada important del 33,6%, la qual cosa reflecteix la demanda per a la producció de biodièsel, segons Caixa Catalunya.

Aquesta escalada de preus en les matèries primeres alimentàries va ser especialment intensa al segon semestre de l'any, amb màxims de creixement als últims mesos, de manera que la taxa interanual va augmentar des del 13,2% al gener fins al 42,4% al desembre.

A conseqüència de l'increment dels preus, la inflació de la zona euro va creixer des de l'1,8% al juliol fins a registrar el 3,1% al desembre. Alhora, l'IPCH d'aliments elaborats va iniciar a partir de l'agost un "acusat ascens", segons Caixa Catalunya, i passar de l'1,9% al juliol, al 5,1% al desembre.

Aquesta inflació s'ha concentrat en el grup de la llet, formatge i ous, que ha avançat 9,8 punts i ha contribuït a un 16,4% de la inflació a la zona al segon semestre. Alhora, els olis i greixos s'han incrementat 9,1 punts i han contribuït en un 9% a la inflació, mentre que la rúbrica pa i cereals ha crescut 4,6 punts, fet que ha suposat el 3,9% del creixement dels preus.
Anar al contingut