Aspecte de la manifestació del 8M a Madrid l'any passat (Europa Press/Jesús Hellín)

Sanitat, sobre el 8M: "La situació no permet plantejar-nos manifestacions"

Les manifestacions de més de 500 persones pel 8M han estat prohibides a Madrid pel coronavirus

Laura GalanActualitzat

Quan falten menys de dues setmanes per a la celebració del Dia Internacional de la Dona, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha dit que "la situació epidemiològica que patim no permet plantejar-nos manifestacions pel 8 de març". Ho ha dit després de la comissió interterritorial amb els consellers de Salut.   

Darias ha fet una crida a la "responsabilitat", en ser preguntada en roda de premsa per les celebracions previstes per al 8M, "perquè encara estem en situació de risc extrem".


Manifestacions massives, prohibides a Madrid

La ministra de Sanitat ha fet aquestes declaracions el mateix dia que el delegat del govern espanyol a Madrid, José Manuel Franco, ha anunciat que aquest any es prohibiran les manifestacions de més de 500 persones.

La Delegació del govern espanyol ho ha justificat per complir el criteri de la Conselleria de Salut de la Comunitat de Madrid, però assegura que encara és aviat per fixar quines seran les mesures per fer complir les limitacions.

De moment, el delegat, José Manuel Franco, s'ha reunit amb la Comissió 8M, organitzadora de la manifestació multitudinària, per demanar-li que busqui alternatives.

La setmana passada, la Comissió explicava que la seva intenció era tornar a ocupar els carrers i fer un acte principal, tot i que preveien descentralitzar algunes activitats per evitar aglomeracions a causa de la pandèmia.

De moment, no s'ha prohibit cap protesta de les que s'han comunicat, cap de convocada per un partit, perquè, segons Franco, són petites i es comprometen a mantenir la distància.


Crítiques a la manifestacíó del 8M 2020

La manifestació feminista massiva de l'any passat va ser durament criticada per imprudent pels partits de la dreta. Al cap de vuit dies es decretava l'estat d'alarma per la pandèmia del coronavirus.

Respecte a aquella convocatòria, el delegat del govern ha dit que no es penedeix d'haver-la autoritzat "no només perquè la justícia ens ha donat la raó, sinó perquè aleshores no hi havia dades objectives per prohibir una manifestació, que només es pot prohibir per motius molt contrets i taxats".

El Partit Popular va més enllà de la Delegació del Govern i el seu portaveu i alcalde de Madrid , José Luis Martínez-Almeida, ha afirmat que aquest any es pot reivindicar el Dia Internacional de la Dona sense manifestacions "perquè és molt complicat controlar 500 persones" i "les aglomeracions afavoreixen els contagis".
 

Per la seva banda, la vicealcaldesa i portaveu de Cs a l'Ajuntament de Madrid, Begoña Villacís, ha assegurat que la seva formació no estarà "de cap manera" a la celebració del 8M i ha qualificat d'una "grandíssima irresponsabilitat" que es puguin ajuntar fins a 500 persones al carrer per a aquesta manifestació.

Per la seva banda, Vox ha qualificat el 8M de l'any passat com "un aquelarre" que va portar "milers de dones a trobar-se amb la mort".

En resposta a aquesta informació la Ministra d'Igualtat, Irene Montero, ha afirmat que "a Vox no li agrada el feminisme" i, per això, ha demanat que aquest 8M "hi hagi més feminisme que mai." Però no s'ha pronunciat sobre com han de ser les manifestacions.

ARXIVAT A:
8MCoronavirus Covid-19
Anar al contingut