Sant Joan Despí

Les malalties cardiovasculars centren "La Marató" d'enguany, perquè "El cor no avisa"

Tot a punt perquè en poques hores es doni el tret de sortida a "La Marató" de TV3. Aquest matí s'ultimaven els detalls a la seu telefònica central, ubicada a l'annex del Palau Sant Jordi de Barcelona. Els operaris comprovaven les línies telefòniques que demà, a partir de les 10 del matí, atendran milers de voluntaris. Els donatius solidaris, així com tot el que es recapti en les activitats que es faran arreu de Catalunya serviran per lluitar contra les malalties cardiovasculars, que són, avui, la primera causa de mort a Catalunya.

Actualitzat

Amb el lema "El cor no avisa" demà es fa una nova edició de "La Marató" de TV3, que enguany està dedicada a les malalties cardiovasculars. Seran més de dotze hores de programació en què es combinarà la divulgació sobre aquestes patologies amb l'entreteniment, tot plegat conduït per Miquel Calçada, "Mikimoto".

El testimoni de 27 malalts del cor, entre els quals Johan Cruyff, i de 13 especialistes mèdics, així com actuacions musicals i altres activitats, serviran com a reclam a TV3 i Catalunya Ràdio per intentar batre aquest diumenge un nou rècord de donatius en la nova edició de "La Marató".

Les malalties cardiovasculars, la primera causa de mort a Catalunya per davant del càncer, centraran l'atenció de la tradicional gala benèfica de TV3 que comença a les 12 del migdia. Entre les novetats, destaca l'existència d'un nou marcador que s'actualitzarà de manera contínua (i que també podreu seguir en aquest web) segons els donatius que es rebin, fet que pretén fer més àgil el seguiment de la gala per part dels espectadors que s'incorporin i que, a més, podran veure en directe l'efecte de la seva contribució.

Però hi haurà moltes altres coses, com per exemple la dissecció d'un cor de porc, el més semblant a l'humà, que realitzarà la periodista Mònica Terribas al costat d'un especialista. A més, Josep Cuní es traslladarà als serveis forenses de l'Hospital Clínic, des d'on oferirà la visió real d'una artèria amb cúmuls de greix, en un intent de divulgar els problemes del cor i de sensibilitzar sobre la necessitat de prevenir aquestes malalties.

Els actors Joel Joan i Roger Coma se sotmetran en directe a una prova d'esforç per explicar en què consisteix aquest problema cardíac. "La Marató" tindrà, a més, la col·laboració de cuiners catalans com Isma Prados i Carme Ruscalleda, que donaran consells culinaris senzills sobre una dieta saludable, essencial per prevenir les malalties cardiovasculars.

Un total de 400 treballadors de TV3 i Catalunya Ràdio treballaran de valent durant les dotze hores de programa per mantenir l'interès del teleespectador i aconseguir que el comptador de la recaptació vagi creixent.

Com en edicions anteriors, els diners que es recaptin aniran a parar a la investigació epidemiològica i la disminució dels factors de risc a través de l'educació sanitària i el foment d'hàbits de vida saludables.

Algunes xifres sobre el cor

Els números il·lustren l'impacte que tenen les malalties del cor a la nostra societat. Són la principal causa de mort a Catalunya i, cada dia, 55 catalans moren per culpa d'alguna d'aquestes patologies. Cada dia es registren 35 infarts i cada setmana neixen 15 criatures amb una cardiopatia congènita.

Fins a 35.000 catalans tenen insuficiència cardíaca, una patologia que afecta principalment persones de més de 60 anys. El 50% d'aquests casos de malaltia cardíaca tenen l'origen en factors de risc controlables i modificables: colesterol, tabaquisme, hipertensió, obesitat, diabetis, sedentarisme... És a dir, que amb uns hàbits de vida saludables, s'evitarien moltes morts.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut