160.000 persones han firmat una campanya alemanya de boicot a la maduixa de Huelva (Europa Press)

Les "maduixes de la sequera": amenaça de boicot a Alemanya perquè posen en risc Doñana

Diputats alemanys havien de visitar Andalusia i reunir-se amb el govern espanyol i amb la Junta, però han suspès la visita per no interferir en les eleccions del 23J

RedaccióActualitzat

Les maduixes que es cultiven al Parc Nacional de Doñana són causa de controvèrsia a Alemanya, on es promou una campanya de boicot. Més de 160.000 ciutadans han firmat una petició perquè les cadenes de supermercats alemanys deixin de vendre aquestes maduixes procedents d'Espanya, per no contribuir a la dessecació d'aquest parc.

Enmig de la polèmica, la visita que havia de fer una delegació de parlamentaris alemanys a Espanya per informar-se sobre l'"escassetat d'aigua" i la protecció del consumidor, amb l'atenció posada en el parc nacional i en el cultiu intensiu d'aquestes maduixes, finalment s'ha suspès.

Els diputats de la comissió de Medi Ambient, Conservació de la Naturalesa, Seguretat Nuclear i Protecció al Consumidor del Bundestag han decidit renunciar al viatge pel pes polític que podria arribar a tenir a falta de poc més d'un mes i mig per a les eleccions generals del 23J.

En un comunicat, el Parlament alemany es refereix al cultiu de maduixes "particularment intensiu a la regió del parc nacional de Doñana, un dels aiguamolls més importants d'Europa i, per tant, un punt crític de biodiversitat":

"A causa de l'extracció il·legal d'aigua per part de l'agricultura per al reg, especialment per al cultiu de la maduixa, Doñana --acompanyada d'una sequera persistent-- es troba greument amenaçada per la deshidratació. Aquest problema actual és de particular interès per a la delegació."

De moment, la cadena de supermercats Aldi s'ha compromès a "treballar només amb aquells productors que, en cas d'estar ubicats a zones catalogades com de risc hídric, demostren fer ús raonable i sostenible de l'aigua de regadiu".

La sequera a la Reserva Natural de Doñana, a Andalusia
La sequera a la Reserva Natural de Doñana, a Andalusia, fa un mes i mig (Estació Biològica de Doñana)

"Conducta temerària" de la Junta

La Junta andalusa, amb el PP i Vox, ha tramitat, per la via d'urgència, una llei per legalitzar regadius a la zona del parc de Doñana. El govern espanyol exigeix la retirada d'aquesta llei, que també ha criticat Brussel·les, que amenaça amb sancions milionàries si tira endavant.

El govern espanyol ha acusat el president andalús, Juanma Moreno, de tenir una "conducta temerària" perquè "sabia que posava en risc el sector de la maduixa" amb la proposició de llei sobre regadius a l'entorn de Doñana, ja que hi va haver una amenaça de boicot de les comercialitzadores amb la primera iniciativa el 2021.

En un comunicat, ha assegurat que "dona suport i defensa" tots els agricultors "legals" que es veuen amenaçats per la "crisi reputacional" generada per una "política temerària" del president de la Junta, Juanma Moreno. A més, qualifica d'"injust" que les comercialitzadores "facin pagar als productors de maduixes les irresponsabilitats comeses pel president de la Junta".

El ministeri per a la Transició Ecològica ha recordat que ja va advertir "verbalment i per escrit" la Junta del risc que implicava impulsar la proposició de llei sobre regadius, "en contra de la legislació espanyola i europea".

Detall d'una manifestació en defensa de Doñana, el mes passat a Sevilla
Detall d'una manifestació en defensa de Doñana, el mes de maig a Sevilla (Europa Press/Joaquín Corchero)

"Obsessió malaltissa amb Andalusia"

A través de Twitter, tant el president Pedro Sánchez com la ministra Teresa Ribera es van fer ressò de la campanya de boicot alemanya per reclamar un canvi de política a la Junta de Juanma Moreno.

Des de l'organització agrària Asaja, han demanat la dimissió de Ribera perquè consideren que els seus missatges animen el boicot.

Per la seva banda, el conseller andalús de la Presidència, Antonio Sanz, ha titllat de "lamentable i vergonyós" que Pedro Sánchez, "empari i recolzi la campanya de boicot" al sector de la maduixa de Huelva per part de cadenes alemanyes. "Té una obsessió malaltissa amb Andalusia", ha afegit.

Segons el conseller, Sánchez s'ha passat tota la campanya de les autonòmiques i municipals "insultant Andalusia, atacant Andalusia i ara fent mal amb aquesta actitud de donar suport a una campanya insidiosa, falsa, demagògica al voltant dels productes andalusos".

ARXIVAT A:
Medi ambientAlemanyaAgricultura
Anar al contingut