Les llibreries, contundents: no té "cap sentit" obrir per Sant Jordi
Una parada de llibres per Sant Jordi de l'any passat (ACN/Mar Vila)

Les llibreries, contundents: no té "cap sentit" obrir per Sant Jordi

És la resposta al conseller Buch, que considera "prematur" dir que estaran tancades, mentre que el Gremi de Floristes activa la campanya #rosadesantjordiacasa per vendre roses a domicili

Irene Vaqué ReigActualitzat

El Gremi de Llibreters s'ha refermat en la idea de mantenir tancades les llibreries el dia de Sant Jordi i celebrar la festa a l'estiu o a la tardor, quan la crisi del coronavirus s'hagi apaivagat. 

Ha estat en reacció amb les paraules del conseller d'Interior, Miquel Buch, que, en una entrevista a El Punt Avui, ha considerat "massa prematur" dir que per Sant Jordi les llibreries encara estaran tancades. Buch ha argumentat que la diada "ajuda moltes llibreries i tot el sector" i ha defensat que cal buscar "eines" per "mantenir algunes coses". 

Pel Gremi, però, s'ha dit i repetit que la festa del llibre se celebrarà més endavant. Al·leguen que no té "cap sentit" obrir les llibreries tenint en compte que, el dia de Sant Jordi, continuarà vigent l'estat d'alarma i el confinament i que s'ha de poder celebrar la festa "amb totes les mesures de seguretat": 

 

Els llibreters, que aquest dimarts es pronunciaran en una roda de premsa, aposten per fer una "gran festa del llibre ja sigui al juliol o a l'octubre".

També recorden que, encara que tinguin la persiana abaixada i no hi hagi parades al carrer, els establiments no s'aturen. "La millor manera d'ajudar les llibreries és comprant i reservant als seus llocs web diàriament", remarquen.
 

Les llibreries, contundents: no té
Les llibreries aposten per una festa de Sant Jordi al juliol o a l'octubre (ACN/Mar Vila)

 

Llibreries que fan vendes, però no repartiments

En aquest punt coincideixen tant els locals que fan venda electrònica i continuen fent repartiments -no només les llibreries, sinó editorials com Comanegra, que ha creat una parada virtual- com els que només accepten reserves.

Més de 30 establiments, com La Tribu, La impossible o Els nou rals, han anunciat que no serveixen comandes "per responsabilitat" i per "frenar la línia de contagis".

"No volem ser responsables d'un país confinat en el qual durant una setmana es moguin milions de comandes a través de repartidors". 

Ho denuncien amb el manifest #SantJordiEtsTu, que també alerten contra algunes grans empreses de distribució "no paguen els impostos que toquen" i fan enviaments "en alguns casos contractant personal no especialitzat a preus irrisoris i incorrent en competència deslleial aprofitant la situació d'emergència sanitària". 

 

 

En el context actual, com passa amb altres comerços, són molts els que temen no poder arribar a l'octubre, com ha exposat Xavier Vidal, de la llibreria Nollegiu, a Catalunya Ràdio. 

 


​També permet fer compres, per recollir-les quan acabi el confinament, la pàgina Llibreries Obertes, impulsada per la cooperativa Som i l'empresa Mortensen, així com Libelista, el projecte que aglutina llibreries de proximitat i independents. En aquest cas, també es poden fer lliuraments de les comandes. 
 

Roses a domicili per Sant Jordi

Qui ha optat pel comerç electrònic amb enviaments a domicili és el Gremi de Floristes, que ha impulsat la campanya #rosadesantjordiacasa per fer arribar les flors a la gent que ho demani. 

Per ara, 110 botigues de diverses comarques participen en la iniciativa. En aquest mapa es poden consultar els locals que s'hi han afegit. 

 

Roses de la diada de Sant Jordi del 2019
Roses de la diada de Sant Jordi del 2019 (Pixabay/Pablo Valerio)

 

"No serà rendible, ja ho sabem, però no és l'objectiu de la campanya", explica Joan Guillén, president del gremi. Preveuen que les vendes s'acostin a les 300.000 roses, molt lluny dels 7 milions dels últims anys. Un 15% seran de producció local, cosa que permetrà donar sortida a la producció del Maresme. 

Guillén destaca que "més que mai, la rosa transmetrà emoció i empatia en uns moments difícils per a tothom, una connexió emocional que tots necessitem". 

Mentre es continua buscant la data per celebrar el Dia del Llibre i la Rosa, el Gremi també impulsa la campanya Sant Jordi als balcons, perquè la canalla participi de la festa el 23 d'abril guarnint els balcons amb treballs manuals sobre Sant Jordi.           
 

ARXIVAT A:
Sant Jordi LiteraturaEstat d'alarma
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut