Així van frustrar els Mossos un narcoassalt, un robatori en una plantació de marihuana
Ha crescut un tipus de delicte que no s'acostuma a denunciar perquè les seves víctimes també estan cometent un delicte
Així van frustrar els Mossos un narcoassalt, un robatori en una plantació de marihuana

Així van frustrar els Mossos un narcoassalt, un robatori en una plantació de marihuana

Ha crescut un tipus de delicte que no s'acostuma a denunciar perquè les seves víctimes també estan cometent un delicte

RedaccióActualitzat
TEMA:
Drogues
La plantació de marihuana que els Mossos d'Esquadra van desmantellar en un pis de Palamós. Imatge cedida aquest 5 de febrer del 2021 (Horitzont…
Una plantació de marihuana que els Mossos d'Esquadra van desmantellar en un pis de Palamós el 5 de febrer del 2021

Activen l'helicòpter policial. Tres homes, a ple dia, han rebentat la porta d'una nau. La policia local de Sant Feliu de Llobregat deté un dels assaltants quan marxava i activa els Mossos d'Esquadra. La presència policial fa reaccionar els altres dos, que s'escapen per la teulada. El detingut portava una caixa amb cabdells de marihuana. Contextualitza crims com aquests Antonio Maldonado, cap de la Unitat d'Investigació de Sant Feliu dels Mossos:
 

"No és que tinguem una problemàtica amb narcoassalts, el que sí que hem detectat és que hi ha un increment, una proliferació, d'aquest tipus de delictes. Sempre amb violència, amb molta violència, moltes vegades fins i tot porten roba de policia, com si fos un assalt de la policia. Això fa que puguem arribar a tenir algun problema nosaltres per fer entrades de veritat."


Un dels assaltants s'arrauleix perquè no el detectin, però la càmera de l'helicòpter li veu fins i tot les faccions de la cara. Han trobat quatre persones en un pis amb les mans embridades. Els detenen per cultivar marihuana. Tenien 600 plantes. Senten un "patapum", el sostre d'uralita s'ha trencat i un dels assaltants cau des de vuit metres, se'n surt sense ferides greus, però detingut.

Portava pistola, se l'ha deixada al sostre.

Maldonado, de nou:
 

"Hi ha molta xifra negra, perquè el cultivador està cometent un delicte contra la salut pública. Què passa? La persona a qui roben això, no anirà a la policia a denunciar-ho. El que es dedica a fer aquest tipus de narcoassalt té la seguretat que segurament no denunciaran i ningú no dirà res. El que trobem és, normalment, perquè testimonis del voltant ens avisen."


Queda un assaltant, que no té escapatòria. Si haguessin tingut èxit, el botí eren nou quilograms de cabdells de marihuana. El quilo es paga a més de 2.000 euros. El negoci se n'ha anat en orris i tots set estan a la presó.


Com operen els narcoassaltants

El delicte, el que sigui, reclama discreció per passar desapercebut, però el narcoassalt a plena llum del dia i en un carrer de naus industrials de Sant Feliu de Llobregat, molt a prop d'on hi ha la comissaria dels Mossos, no encaixa en aquest comportament. El conreu il·legal de marihuana porta associats altres delictes, com la tinença il·lícita d'armes de foc.

Buscar un lloc discret i que reuneixi les condicions necessàries per cultivar milers de plantes no és tan fàcil. I un cop trobat el lloc idoni, calen jardiners, que són les persones que s'encarreguen de cuidar i vigilar les plantes. Per protegir les plantacions es doten d'armes de foc. De fet, l'any passat, hi va haver dos homicidis en dues plantacions diferents de marihuana: una era a l'interior d'un domicili, l'altra en una finca rural.

Perquè les plantes creixin és necessari que hi hagi un ambient concret i per aconseguir-lo cal una inversió econòmica important, de desenes de milers d'euros. Passats uns mesos, les plantes ja han donat el seu fruit, i és en aquest moment quan hi ha el perill d'un robatori de la collita. És quan hi ha els narcoassalts.

Per fer-los cal informació privilegiada de l'estat en què es troba la collita. A la nau de Sant Feliu els cabdells ja estaven preparats per vendre. El quilo es paga a més de 2.000 euros, gairebé 3.000 si són de molt bona qualitat.


Ingrés a presó

Els set detinguts en l'assalt a una nau industrial amb un cultiu de marihuana a Sant Feliu de Llobregat el passat 15 de febrer han ingressat a la presó, segons han informat els Mossos. Tres dels detinguts van retenir els propietaris de la plantació i els van intentar robar, i els altres quatre arrestats són els responsables del cultiu.

Davant la presència policial, els assaltants van intentar fugir de l'indret. Un d'ells va caure per un fals sostre i va resultar ferit i traslladat a l'hospital. Els Mossos van procedir a la detenció de tots set.

ARXIVAT A:
DroguesMossos d'Esquadra

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut