Les imatges de les inundacions a Ucraïna per la destrucció de la presa de Kakhovka

Les imatges de les inundacions a Ucraïna per la destrucció de la presa de Kakhovka

És un embassament que té 7 vegades la capacitat de tots els de Catalunya junts, trigarà dies a buidar-se i pot fer pujar el nivell de l'aigua uns 12 metres riu avall

RedaccióActualitzat

La història es repeteix a Ucraïna: el 1941 el règim soviètic va destruir una presa per intentar sense èxit frenar l'exèrcit nazi i aquest dimarts ha tornat a passar amb la de Kakhovka.

Encara no està clar qui ho ha fet ni el motiu, però, segons Ucraïna, han estat els russos per intentar frenar l'ofensiva que preparava el seu exèrcit des de feia setmanes a la regió.

La riuada que ha provocat la destrucció de la part central de la presa ha inundat ràpidament la ciutat de Nova Kakhovka, a només 2 quilòmetres i, després, desenes de poblacions riu avall.

 


7 vegades la capacitat de tots els pantans de Catalunya junts

És un pantà que conté 18 quilòmetres cúbics d'aigua, 7 vegades la capacitat de tots els embassaments de Catalunya junts, i es calcula que trigarà dies a buidar-se.

Es dona la circumstància que el novembre tant Rússia com Ucraïna es van acusar mútuament de voler-la dinamitar, cosa que ha passat efectivament aquest dimarts.

Imatge de satèl·lit de la presa de Kakhovka facilitada per l'agència Reuters (Reuters)

De moment en els 3.000 quilòmetres quadrats d'extensió que té l'aigua està baixant a un ritme de 35 centímetres cada hora, i la previsió és que el nivell de l'aigua riu avall arribi a pujar fins a 12 metres.

Un perill afegit són les mines que els russos havien posat a la presa i els seus voltants, que han estat arrossegades i exploten de tant en tant.

A mesura que passen les hores arriben més i més imatges i vídeos de com han quedat els pobles i ciutats i com en alguns llocs només és possible moure's en barca:

 

Teulada d'una casa al riu Dnipro després de la destrucció de la presa de Nova Kakhovka (Reuter/Ivan Antypenko)
Un veí de Kherson en un carrer inundat (Reuters/Stringer)

Aquestes han estat les primeres imatges, gravades amb dron, que s'han vist a primera hora d'aquest dimarts de la presa destruïda i de l'aigua passant-hi sense control:

 

ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
Anar al contingut