La lava del volcà de La Palma al mar, en imatges
La lava del volcà Cumbre Vieja apilonant-se al mar, aquest dimarts a La Palma (EFE/Ángel Medina)

Les imatges de la lava del volcà de La Palma precipitant-se al mar per un penya-segat

RedaccióActualitzat

La lava expulsada per l'erupció del volcà Cumbre Vieja, a l'illa de La Palma, ha cobert aquest dimarts a la nit el trajecte fins el mar i aquest matí, amb llum de dia, ja es pot veure l'espectacle impressionant del volcà en plena activitat i tot el riu de lava fins que entra al mar:

Després de moltes especulacions sobre quan trigaria la lava a arribar al mar, i fins i tot sobre si ho faria o no, finalment ha estat aquest dimarts a les 11 de la nit hora local; poc més de deu dies després de l'inici de l'erupció.

El recorregut del riu de lava des del volcà Cumbre vieja fins el mar, aquest dimecres al matí a La Palma (CCMA/Iacma Monterde)

La conversió del tipus d'erupció d'estromboliana a hawaiana ha fet que la lava més fluida i calenta llisqués molt ràpidament sobre les colades de dies anteriors, i en poques hores ha cobert els poc més de 5 quilòmetres de distància fins a la costa.

Finalment hi ha arribat pel penya-segat de 100 metres d'alçada de la platja d'El Perdido, davant mateix de la muntanya de Todoque, que el riu de lava ha envoltat, passant per sobre de la carretera que voreja el litoral.

En aquest punt la costa té poca profunditat, cosa que ha fet que la lava s'apilonés a mesura que anava caient.

L'acumulació de lava al peu del penya-segat ja ha començat a traduir-se en la creació d'un delta amb materials volcànics. Aquest matí ja s'hi havia format una massa d'uns 50 metres d'alçada. 

Arran de l'arribada de la lava al mar s'ha activat una zona d'exclusió, de 3,5 quilòmetres al voltant del penya-segat, dins de la qual no es pot accedir.

Els veïns de la zona, d'altra banda, unes 300 persones, estan confinats dins dels seus domicilis amb la instrucció de tancar bé portes i finestres per evitar que els entrin a casa els gasos alliberats per l'entrada en contacte de la lava amb el mar, a causa del contrast tèrmic.

El núvol blanc conté vapors d'aigua i gasos com l'àcid clorhídric.

La lava del volcà Cumbre Vieja caient al mar, aquest dimarts a La Palma (EFE/Ángel Medina)

Des del vaixell Ramon Margalef de l'Institut Espanyol d'Oceanografia, que està fent el seguiment de l'erupció, han pogut veure com la lava s'acostava al mar:

 

La lava del volcà Cumbre Vieja caient al mar, aquest dimarts a La Palma (EFE)
La lava caient al mar vista des del port de Tazacorte, aquest dimarts a La Palma (Reuters/Nacho Doce)
La lava del volcà Cumbre Vieja caient al mar, aquest dimarts a La Palma (EFE/Miguel Calero)


 

Els serveis de seguretat han vigilat en tot moment el perímetre fixat per evitar que ningú prengui mal:

Membres de la guàrdia costanera contemplen l'erupció des del port de Tazacorte, aquest dimarts a La Palma (Reuters/Nacho Doce)

La intensitat de l'erupció ha il·luminat el cel nocturn de l'illa de la Palma, la que està situada més a l'oest de les illes Canàries:

L'erupció del volcà Cumbre Vieja vista des del port de Tazacorte, aquest dimarts a La Palma (Reuters/Nacho Doce)
L'erupció del volcà Cumbre Vieja vista des de Tijarafe, aquest dimarts a La Palma (Reuters/Jon Nazca)
L'erupció del volcà Cumbre Vieja vista des de Las Lagunas, aquest dimarts a La Palma (Europa Press/Kike Rincón)
L'erupció del volcà Cumbre Vieja vista des de Las Lagunas, aquest dimarts a La Palma (Europa Press/Kike Rincón)
L'erupció del volcà Cumbre Vieja vista des de la cuina d'un habitatge d'El Paso, aquest dimarts a La Palma (Reuters/Jon Nazca)

 

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Volcà Cumbre ViejaLa PalmaLes Canàries
Anar al contingut