Les imatges de destrucció i caos del Dorian a les Bahames

La xifra de morts oficial és de 7, però les autoritats temen que n'hi haurà molts més; mentrestant, l'huracà avança, debilitat, cap als EUA

Actualitzat

Mentre l'huracà Dorian avança lentament i molt més debilitat cap a les costes dels Estats Units, ha deixat darrere seu una total devastació a les illes Abaco, a les Bahames. Les primeres imatges aèries que arriben de la devastació de l'huracà Dorian a les Bahames parlen per si soles. La xifra de morts oficial és de 7, però les autoritats temen que n'hi haurà moltes més.

 

La destrucció a l'illa de Great Abaco, a les Bahames, és gairebé total (Reuters)

El primer ministre de les Bahames, Hubert Minnis, ha qualificat la situació de crisi nacional, a la qual es destinaran tots els recursos que calguin.

"Ens trobem en una de les crisis nacionals més grans de la història del nostre país. El govern va aportar tots els recursos d'estat possibles per ajudar la gent d'Abaco i de Grand Bahama o qualsevol altra illa on calgui. No estalviarem en esforços ni en recursos."

"La vida, per mi, és molt més important que els diners. I si això vol dir que salvar una vida afectaria el pressupost, m'estimo més salvar vides."

 

L'endemà del pas de l'huracà més potent que ha tocat mai terra a l'Atlàntic, el paradís que era ha deixat pas a un caos de destrucció.
L'illa Great Abaco, on vivien 17.000 persones i moltes més hi eren fent turisme, ha quedat totalment arrasada. Es calcula que entre un 60 i un 90% dels edificies estan en ruïnes.

 


Entre el 60 i el 90% dels edificis estan en ruïnes (Reuters)

 

Durant 40 hores, aquestes illes van suportar vents sostinguts de 250 quilòmetres per hora, amb ràfegues de fins a 300. Una  bogeria atmosfèrica acompanyada d'una onada de fins a 5 metres que ha deixat una part de les illes sota l'aigua.

 

Crisi humanitària

Les comunicacions a les illes Abaco són molt difícils. Els mòbils no funcionen i tampoc les línies d'emergència. Les autoritats creuen que la xifra de morts anirà augmentant en les pròximes hores.

 

 


L'aeroport de Marsh Harbour, a l'illa Great Abaco, sota l'aigua (Reuters)

 

Milers de persones necessiten ajuda urgent, que està començant a arribar. Equips d'emergència rescaten els veïns atrapats a les cases i als cotxes. S'ofereixen tota mena de vehicles de rescat, fins i tot motos aquàtiques. La Guàrdia Costanera de Florida ha enviat helicòpters de rescat per evacuar les persones ferides cap a l'hospital de Nassau.

 

Els equips de rescat han evacuat diversos ferits de l'illa de Great Abaco cap a Nassau (Reuters)

Famílies senceres intenten trobar un lloc segur, com la d'aquestes imatges emeses per la cadena ABC, que han vist com el seu barri s'inundava a l'illa Great Abaco.

 

 

L'alta comissionada del Regne Unit a les Bahames, Sarah Dickson, ha anunciat a través de Twitter l'enviament d'ajuda humanitària per fer front a  la situació d'emergència que afronta l'arxipèlag.

 

La comunitat internacional ha començat a reaccionar per enviar-hi ajuda.

Dues de les víctimes evacuades de l'illa Great Abaco han mort i les víctimes oficials ja són set (Reuters)

Desapareguts

A les xarxes socials, els habitants de les Bahames han començat a publicar llistes de persones desaparegudes. Es fan crides perquè les primeres setanta-dues hores són vitals per trobar supervivents. En una única publicació de Facebook que convidava a publicar el noms en mitjans de comunicació locals s'havien penjat 1.600 missatges fins aquest dimarts al vespre.

 

 

Reconstrucció

El que és segur és que les Bahames, un dels països més pròspers del continent americà, amb una economia basada en el turisme, ja afronten una crisi de primera magnitud, que, després de l'emergència, haurà de donar pas a una reconstrucció molt llarga.

La companyia de creuers Royal Caribbean ha fet una donació d'un milió de dollars per a la reconstrucció a les Bahames, un dels seus principals destins turístics.

 

Dorian, de categoria 2, avança cap als Estats Units

Pel que fa al Dorian, ara viatja cap al nord a vuit quilòmetres per hora, i ha baixat fins a categoria 2, d'un total de 5. Va vorejant la costa sud-est dels Estats Units, que sembla que evitarà un impacte directe i només patirà vents forts i una pujada de les aigües, però res dramàtic. Es calcula que no tocarà terra fins dijous o divendres, ja força debilitat, en algun punt de Carolina del Sud.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut