Madrid

Les hipoteques s'adapten a la tendència a l'alça dels tipus d'interès

La tendència a l'alça dels tipus d'interès estan afectant negativament l'economia domèstica de tots aquells que tenen una hipoteca. Per això, les entitats financeres s'estan començant a moure per vendre aquests productes. Per compensar que a partir d'ara sortiran una mica més cares, moltes allarguen els terminis de pagament, o permeten deixar part dels diners a tornar per al final. A més, per atraure nous clients es finança el 100% de la vivenda, i com a gran canvi es permet passar de tipus variable a fix quan es vulgui.

Actualitzat

La guerra per captar clients amb hipoteques ja no té tant a veure amb dècimes de més o de menys per calcular el tipus d'interès, sinó amb la manera com vestir l'oferta. S'allarguen els terminis de pagament, una part dels diners a tornar es pot deixar per al final, es finança el 100% de la vivenda, i com a gran canvi, es permet passar de tipus variable a fix quan el client vulgui. És el cas, per exemple, de la nova oferta del BBVA. Fins fa poc, el tipus d'interès fix no servia per atreure clients.

L'oferta s'adapta a un panorama canviant, amb la tendència a l'alça del preu del diner. En l'hipotètic cas que l'euríbor arribi al 3,75 aquest desembre, i prenent com a referència una hipoteca a 20 anys de 120.000 euros, de mitjana l'increment de la quota mensual serà d'uns 60 euros. En el cas extrem, però possible, que l'euríbor arribi al quatre per cent, la quota s'apujaria uns 75 euros al mes.

El ritme de contractació d'hipoteques es manté

Però de moment, el ritme de contractació d'hipoteques es manté, tot i la crida del Banc d'Espanya a la prudència, tant a bancs i caixes com als seus clients. Un avís que neix de l'evolució dels tipus d'interès reals, els que els consumidors acaben pagant; no paren de créixer des de mitjans del 2005, i s'acosten al 4%.

Baixa la inversió estrangera en vivenda

El Banc d'Espanya es fixa també en una altra dada; tal com va succeir l'any passat, la inversió estrangera en vivenda continua caient. Més d'un 17% en els primers mesos del 2006.

Anar al contingut