Madrid

Les herriko tabernes arriben a judici dos anys després del cessament de l'activitat d'ETA

Hi ha 36 persones acusades, entre les quals tres dirigents de l'esquerra abertzale, Joseba Permach, Rufino Etxeberria i Joseba Álvarez, que està previst de declari avui mateix. Dos anys després del cessament de l'activitat d'ETA i quan en fa 11 de l'obertura del sumari, se'ls jutjarà per pertinença a organització armada en un procés del qual ha quedat finalment exclòs l'exlíder de Batasuna Arnaldo Otegi. S'enfronten a penes que van dels 8 als 12 anys de presó.

RedaccióActualitzat

L'Audiència Nacional espanyola comença a jutjar a partir d'aquest dijous el suposat finançament d'ETA a través de les herriko tabernes, onze anys després que el llavors jutge Baltasar Garzón comencés el sumari. Hi ha 36 persones acusades, entre les quals tres dirigents de l'esquerra abertzale, Joseba Permach, Rufino Etxeberria i Joseba Álvarez, que està previst de declari avui mateix.

Dos anys després del cessament de l'activitat d'ETA, se'ls jutjarà per pertinença a organització armada en un procés del qual ha quedat finalment exclòs l'exlíder de Batasuna Arnaldo Otegi, per haver estat sentenciat ja en el "cas Bateragune". Els acusats s'enfronten a penes que van dels 8 als 12 anys de presó.

Segons la fiscalia, el patrimoni d'aquesta xarxa de locals era de més 12 milions d'euros i tenia una facturació anual d'uns 15 milions. Considera que la propietat i els comptes corrents estaven a nom d'entitats culturals per aparentar que l'activitat econòmica estava desvinculada d'ETA i evitar així possibles il·legalitzacions i embargaments. L'escrit d'acusació afegeix que eren el lloc idoni per a la captació de nous activistes, guardar temporalment armes i explosius i saber informació d'objectius.

El tribunal vol que declarin tres acusats per dia, per la qual cosa està previst que els interrogatoris a processats i responsables civils s'allarguin durant quatre mesos, fins al 17 de febrer. Serà llavors quan es fixarà el calendari de citacions dels testimonis.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut