Els logos de Google i Yahoo envoltats de cables. (Foto: Reuters)
Els logos de Google i Yahoo envoltats de cables. (Foto: Reuters)
Washington

Les grans tecnològiques demanen a Obama que reguli l'espionatge

Apple, Facebook, Google, LinkedIn, Microsoft, Twitter, Yahoo i AOL s'han unit per reclamar als EUA reformes que tornin la confiança als usuaris, després de l'espionatge massiu revelat per Snowden.

RedaccióActualitzat

Les vuit principals empreses tecnològiques nord-americanes, entre les quals Apple, Google i Microsoft, han demanat al president dels Estats Units, Barack Obama, i al Congrés d'aquest país que canviïn la seva política de vigilància digital i impulsin reformes que tornin la confiança als usuaris, després del cas d'espionatge massiu a la xarxa revelat per l'exanalista de la CIA Edward Snowden.

En una carta conjunta difosa per la xarxa i que duu la firma d'Apple, Facebook, Google, LinkedIn, Microsoft, Twitter, Yahoo i AOL, les tecnològiques han exigit que la política de vigilància a internet dels EUA sigui "proporcionada als riscos, transparent i subjecta a supervisió independent". Això, després que aquest estiu es va saber l'existència de programes secrets nord-americans que recopilaven dades telefòniques i digitals dels seus ciutadans.

"És el moment de canviar", han afirmat a la carta, on també subratllen que les revelacions del "cas Snowden" "han fet evident la necessitat urgent de reformar les pràctiques de vigilància dels governs a tot el món".

"La balança en molts països ha arribat massa lluny en favor de l'estat i s'ha separat dels drets de les persones, drets que estan consagrats a la nostra Constitució. Això debilita les llibertats que tots estimem", hi han afegit.

A més a més, aprofiten per explicar que ells miren de protegir la informació dels seus usuaris amb "l'última tecnologia d'encriptació per prevenir vigilància no autoritzada" i que frenen les peticions del govern fins a comprovar que són "legals i raonables".

Finalment, "urgeixen" els EUA a liderar i fer reformes que assegurin que els esforços de vigilància estan "clarament restringits per la llei".

Totes les empreses firmants -totes, excepte Apple- han llançat, juntament amb la carta, el lloc web reformgovernmentsurveillance.com, per estendre aquestes reivindicacions als governs de tot el món.

Anar al contingut